Kadi Neemre • 15. detsember 2016 kell 19:47

Börs: turud on taas ülevas meeleolus

New Yorki börs  Foto: EPA

Valimistejärgne ralli naasis taas täna USA turgudele. Investorid analüüsisid hulka majandusandmeid ning Föderaalreservi eilset otsust tõsta intressimäärasid.

“Tundub, et sellel rallil on veel kasvuruumi ning Föderaalreservi otsus tõsta intressimäärasid ei suuda seda peatada. USA koduehitajate andmed on kinnitanud, et kinnisvaraturg on heas seisus ning see peegeldab Yanet Yelleni eilseid sõnu. Kõik silmad on suunatud Dow Jonesi 20 000 punkti piiri ületamisele ning turul valitsevad taas pullid,” kommenteeris turgude olukorda Think Marketsi analüütik Naeem Aslam. “Turud on tõusuteel hoolimata faktist, et euro on kukkunud dollari suhtes madalaimale tasemele alates 2003. aastast,” lisas Aslam.

Boston Private Wealthi turustrateegi Robert Pavliki sõnul aga võib turg hakata peagi näitama kurnatuse märke. “Ma arvan siiski, et me oleme pikaajalisel pulliturul.”

Dow Jonesi edukaim ettevõte oli täna Goldman Sachs. Päevasisese kauplemise käigus oli Dow täna kõigest 50 punkti kaugusel 20 000 punktist. S&P 500 edukaim sektor oli finantssektor.

USA keskpank tõstis eile teist korda viimase 10 aasta jooksul intressimäärasid; samm oli laialdaselt oodatud ning ei tulnud turgudele üllatusena. Föderaalreserv viitas ka, et järgmisel aastal plaanitakse intressimäärasid tõsta koguni kolmel korral; turud aga usuvad, et määrasid ei tõsteta rohkem kui kahel korral.

Majandusuudiste poole pealt kasvas tarbijahinnaindeks novembris 0,2%, vastates seega prognoosidele. Nädalaga lisandus uusi töötuabiraha saajaid 254 000. IHS Markiti andmetel oli tootmise PMI indeks detsembris 54,2 punkti ehk 0,1 punkti võrra enam kui novembris. Indeksi väärtus üle 50 punkti viitab sektori kasvule.

USA toornafta jaanuari futuurid kukkusid 0,27% ning barreli hinnaks kujunes 50,90 dollarit. Nafta hinda kukutas dollari tugevnemine.

Veebruari kullafutuurid kukkusid 33,90 dollarit ning untsi hinnaks kujunes 1129,80 dollarit.

Dow Jones tegi 0,30% tõusu ning sulgus 19852,38 punktil. S&P 500 kasvas 0,39% ning lõpetas päeva 2262,01 punktil. Nasdaq lõpetas päeva 0,37% tõusuga 5456,85 punktil.

Hetkel kuum