Kadi Neemre • 29 detsember 2016

Börs: aastalõpu ootus pani turud vaibuma

Investorid on pilgud juba 2017. aastasse pööranud  Foto: EPA

USA turud sulgusid täna kerges languses. Investorid on pilgud pööranud juba 2017. aastasse.

Dow Jonesi langust juhtisid JPMorgan Chase ja Goldman Sachs ning DuPont. Dow on nädala lõikes kukkunud 0,57% ning on liikumas esimese negatiivse nädala suunas peale valimisi. Aasta lõikes on indeks teinud 13,74% kasvu.

S&P 500 suurimaks kukkujaks osutus Financial Select Sector SPDR Fund. Indeks on aasta lõikes teinud 10,5% kasvu.

“On olnud väga mässuline aasta, seda nii poliitiliselt kui turgudel, mis on kõikunud üles-alla,”märkis MUFG Union Banki ökonomist Chris Rupkey.

Eile kaugenes Dow veelgi oma 20 000 punkti teetähisest ning Rupkey sõnul ei ole turgudel aasta viimasel kauplemispäeval suurt volatiilsust oodata. “Turud on selleks aastaks enam-vähem sulgunud ning homne sulgus ütleb viimase sõna,” märkis ta, lisades, et oluline on jälgida, kui kaugele jääb Dow 20 000 punkti piirist.

USA teatas täna sanktsioonide rakendamisest Venemaa isikute ning organisatsioonide vastu, kes kahtluste kohaselt sekkusid USA 2016. aasta presidendivalimistesse. Börsimaaklerite sõnul see tõenäoliselt aktsiaid ei mõjuta.Valge Maja teatas sanktsioonide rakendamisest üheksale organisatsioonile ja isikule, sh kahele Venemaa luureagentuurile ning neljale luureagentuuri töötajale. Ühtlasi saadeti välja 35 Venemaa diplomaati ning suleti kaks esindust.

Majandusandmete poole pealt kukkus USA Tööministeeriumi andmetel töötuabiraha saajate arv 10 000 võrra 265 000-le. Tegemist on juba 95nda järjestikkuse nädalaga, mil töötuabiraha saajate arv on alla 300 000 – piiri, mida seostatakse tugeva tööturuga. Reutersi küsitletud analüütikud prognoosisid töötuabiraha saajate arvu kukkumist 264 000le.

USA kaubandusdefitsiit kasvas eelmisel kuul Kaubandusministeeriumi andmetel ehk esialgsete andmete kohaselt eksportis riik novembris 1,2 miljardi dollari võrra vähem kaupa kui oktoobris. Import kasvas sellel kuul aga 2,2 miljardi dollari võrra.

WTI toornafta hind kukkus 53,77 dollarile barreli eest, Brenti hind kukkus 8 senti 56,14 dollarile barreli eest.

Dow Jones lõpetas päeva 0,07% langusega 19819,78 punktil. S&P 500 kukkus 0,03% ning sulgus 2249.26 punktil. Nasdaq lõpetas päeva 0,12% langusega 5432,09 punktil.

Hetkel kuum