Olavi Teppan • 15. veebruar 2017 kell 19:44

Yellen kaitses keskpanga sõltumatust

Föderaalreservi juht Janet Yellen.  Foto: EPA

Täna astus USA föderaalreservi juht Janet Yellen sõnavõtuga kongressi esindajatekoja ette, kus ta tõrjus vabariiklaste kriitikat keskpanga jõuetuse pihta majanduskasvu edendamisel ning hoiatas taas püüete eest föderaalreservi tegevust dikteerida.

Esindajatekoja finantsteenuste komisjoni ees esinedes rõhutas Yellen üldise majandusolukorra paranemist pärast finantskriisi ja eeskätt tööpuuduse langust, kuid tunnistas, et majanduskasvu näitajad on valmistanud pettumust.

„Kaheksa aastaga pole ilmnenud ühtegi tõendit, et nullintress ja keskpanga ülepaisutatud bilanss tagaksid majandusele hea käekäigu,“ märkis Wall Street Journali vahendusel komisjoni esimees Jeb Hensarling.

Yellen vastas nende meetmete kaitseks: „Oleme toonud USA majandusele 16 miljonit uut töökohta ja langetanud tööpuuduse 4,8 protsendini.“

Samuti väljendas Yellen vastuseisu vabariiklastest kongresmenide püüdlustele panna keskpanka näiteks lähtuma oma otsuste tegemisel matemaatilistest reeglitest ja valitsuse auditist, kuna tema sõnul need õõnestavad föderaalreservi iseseisvust.

„Usun, et keskpangad on kogu maailmas seda meelt, et iseseisvana suudavad nad keskenduda majanduse heale käekäigule pikema perioodi vältel,“ lausus Yellen esindajatekojale.

Hetkel kuum