• Jaga lugu:

  Kas tõusu juhib psühholoogia või loogika?

  New Yorgi börs.Foto: EPA

  Paljud turuosalised kardavad, et aktsiaturgude tõusu juhib praegu psühholoogia, mitte fundamentaalnäitajate paranemine, vahendab MarketWatch.

  „Me arvame, et vaatamata Föderaalreservi kavatsustele oleme me sulamise staadiumi (melt-up stage) äärel. Selle on tekitanud üleliigne krediit ja liiga pelglik Föderaalreserv,“ kirjutas investeerimisfirma Renaissance Macro Researchi juhatuse esimees ja tehniline analüütik Jeff de Graaf eelmise nädala kolmapäeval.
  Pikaajaline pull (aktsiaturgude tõusule panustaja) Jeffrey Saut, kes on investeerimisfirma Raymond Jamesi peastrateeg, ütles, et Standard & Poor’s 500 indeks on tehnilist pilti vaadates juba niiöelda sulama hakanud.
  Eelmise nädala neljapäevaks oli S&P 500 indeks saavutanud rekordi juba kuus päeva järjest – viimati juhtus nii 1997. aastal. Viimasel ajal on ka Dow Jones ja Nasdaq Composite uusi rekordeid purustanud.
  Dramaatiline ja ootamatu
  Saut tõi välja sulamisstaadiumi Investopedia definitsiooni. See on mingi vara „dramaatiline ja ootamatu“ hinnatõus, mille tekitavad investorid, kes ei taha kasvust ilma jääda. Vara fundamentaalnäitajad on seejuures turule sisenevad investorite jaoks teisejärgulised." Tihtipeale järgneb sulamisstaadiumile turgude langus.
  Saut ütles, et nende investeerimisfirma lühiajalised ja keskpikad mudelid hakkasid negatiivseid signaale andma juba augustis. „Hiljutine kiire tõus tuli meile aga ootamatult.“
  Kõik ei ole aga nii selge – pole ju täpselt teada, kas aktsiaturgude põhinäitajate paranemine õigustab selletaolist kiiret tõusu. Majandusandmed on ju paranenud, näiteks SKP kasv on Ühendriikides olnud oodatust kiirem. Tööstus laieneb aga viimase 13 aasta kiireimas tempos.
  Aktsiaid ostma tormavatest investoritest on samuti vähe märke. Tuleb välja, et jaeinvestorid pigem loobuvad USA aktsiatest, mitte ei torma turule ostma.
  Kuidas sulamisstaadium algab?
  Paljud analüütikud ütlevad, et viimast tõusu õigustavad ootused maksukärbete osas. Loodetakse, et vabariiklased suudavad laiaulatusliku maksureformi läbi suruda. See peaks toetama ettevõtlust ja ka börsifirmasid.
  See, kas turud hakkavad sulama või mitte, peaks alles selguma. Esimesed märgid on aga juba ilmsiks tulnud. „See, mis toimus kaks nädalat tagasi, siiski iseloomustab seda, kuidas sulamine algab,“ nentis Saut.
  De Graafi sõnul on turgude tõusule märkimisväärselt kaasa aidanud just majandusandmed. Tema arvates on Föderaalreserv intresside tõstmisega aga hiljaks jäänud ning sulamine võib alata just Föderaalreservi tegevusest.
  Ta kardab, et väga soodne krediidikeskkond soodustab varade inflatsiooni. De Graaf tõi välja vahe Ühendriikide 2aastaste võlakirjade tootluse ja Föderaalreservi baasintressimäärade vahel. Esimene on 1,5 protsenti, baasintressimäär aga 1-1,25 protsenti. See näitab, et Föderaalreserv on erakordselt tagasihoidlik.
  Vale instrument vale seadme jaoks
  Tööturu andmed ning ostujuhtide indeks (PMI) viitavad mõlemad „ülekuumenemisele ja sellele, et Föderaalreserv peaks agressiivselt intresse tõstma ning jahutama,“ ütles De Graaf. Renmaci Master Employment indeks on 90-100 protsendi vahemikus, mis on ajalooliselt tähendanud, et järgnevatel aastatel on S&P 500 tootlus väiksem, lisas ta. Need faktorid näitavad, et majandus on liiga kuum.
  PMI näitaja on samuti viimases kümnendikus, mis samuti viitab sellele, et S&P 500 tootlus võiks järgmise 3-12 kuu jooksul olla tavapärasest madalam.
  Föderaalreservi termostaat, inflatsioon, püsib aga viimase veerandiku sees ning see tekitab muret.
  „Praegu on selline olukord, kus mikrolaineahju kuumust tuleb hinnata ust katsudes,“ nentis ta. „See on vale instrument vale seadme jaoks.“
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Avatus ja liberaalsus teenib Eesti huve ka Euroopa kaksikpöördes
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Nasdaqi indeks ainukesena plussis
USA börsil lõppes päev kahetiselt, kui investorid analüüsisid tehnoloogiahiidude tulemusi ning Föderaalreservi avaldust, vahendab Reuters.
USA börsil lõppes päev kahetiselt, kui investorid analüüsisid tehnoloogiahiidude tulemusi ning Föderaalreservi avaldust, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: tulemuste sadu ning Hiina hirmud börsil
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Lahkuv juht: Ragn-Sells saab endale ägeda uue juhi
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.