Pille Ivask • 10. detsember 2017 • 3 min
Jaga lugu:

Millised on aegade suurimad investeerimishullused?

17. sajandil tabas Hollandit tulbimaania  Foto: EPA

Ajalugu näitab, et ka investorite seas on karjamentaliteet vägagi levinud, kuid paraku on kõik mullid suure pauguga lõhkenud.

Bitcoini hind on tõusnud sel aastal müstilisena näivad 1400% ning üha enam räägitakse sellest, et ilmselt on varsti aeg tõsisemaks languseks. Ka investeerimisguru Warren Buffett hoiatas, et bitcoin võib olla hiiglaslik spekulatiivne mull.

ANZi ökonomist Sharon Zoller kommenteeris CNNile, et ilmselt läheb bitcoiniga samamoodi nagu teistegi varasemate investeerimishullustustega. 

Tulbimaania

17. sajandi alguses liikus Hollandis kuulujutt, et õige pea hakkavad tulbisibulate hinnad kiiresti tõusma. Näiliselt oli selleks ka põhjust – tulbisibulaid imporditi Türgist ning see tundus väga kuum kaup, kirjutab CNN Money.

Kuigi arvutusi selle kohta, kui palju tulbisibula hind tegelikult tõusis, pole, on Hollandi rahvusmuuseumi andmeil teateid selle kohta, et inimesed olid nõus suisa maja panti panema, et tulbisibulaid soetada.

Ent nii nagu paljud mullid, leidis ka sibulamull oma lõpu. Need, kes ostsid sibulaid kokku, ent hinda üles ajada, pidid pettuma – hind hakkas üsna kiiresti kukkuma ning investoritel ei jäänud muud üle, kui sibulad maha istutada ja kevadel aias kenasid õisi vaadata.

South Sea Company mull

Briti kaubandusettevõtte South Sea Company lugu on klassikaline näide, kuidas investorid oma tegevust läbi ei mõtle.

Nimelt levisid 18. sajandil kuuldused, et ettevõte hakkab Lõuna-Ameerikasse kaupu tarnima. Ettevõtte aktsia tõusis kiiresti ja kõrgele, aastaga suisa 900%, ning investoreid kannustas mõte rahast ja edust, mis tegelikult oli äärmiselt ebatõenäoline. Nimelt kontrollis Lõuna-Ameerikat 18. sajandil Hispaania ning kuna hispaanlased ja britid olid tol ajal ka sõjajalal, oli vägagi ebatõenäoline, et Briti kaubandusettevõte piirkonnas tegutseda saab. Rääkimata monopoli tekkest.

Wall Streeti kukkumine aastal 1929

Viis aastat enne 1929. aasta majanduskrahhi oli Dow Jones kerkinud 500% võrra. Kuigi vihjeid selle kohta, et suur kukkumine tuleb, oli Föderaalreservi andmeil juba pikka aega, ei pannud investorid neid tähele. Vastupidi, nad laenasid raha pangast hoopis juurde, et juba niigi üle hinnatud aktsiaid osta.

Dot-comi buum

1990. aastate kurikuulus dot-comi buum pani investoreid investeerima kõikvõimalikesse internetiäriga seotud ettevõtetesse. Nasdaqi indeks tõusis veidi enam kui aastaga koguni 200% võrra.

Mull lõhkes 2000. aasta esimeses pooles, osaliselt intressimäärade tõstmise tõttu, mis muutis laenamise kallimaks. Nasdaq kukkus järgmise paari aasta jooksul umbes 80%.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt