Artikkel
 • Jaga lugu:

  Analüütik: tehnoloogiahiiud hävitavad väiksemad

  AmazonFoto: EPA

  Kui Nasdaqi juht on ennustanud, et tänavu tuleb hea IPO-aasta, on ka neid, kes peavad seda väidet täiesti alusetuks ning leiavad, et Amazon ning Apple “söövad” väiksed ettevõtted ära.

  Morrison & Foersteri ettevõtete üks juhte Robert Townsend selgitas CNBC-le, et suured tehnoloogiaettevõtted nagu Alphabet, Amazon ja Apple laiendavad oma tooteportfelli jõuliselt, mis tähendab, et väiksemad firmad, kes nišis tegutsevad, võivad olla sunnitud õige pea uksed kinni panema.
  Trendile annavad hoogu ka USAs kehtima hakanud maksukärped, mis on vesi suurte ettevõtete veskile.
  “Ilmselt saab tõesti nii olema, et mõned ettevõtted, nagu Amazon, Google, Apple, Microsoft, Alibaba ja Tencent on tõelised raskekaallased,” prognoosis ta ja lisas, et õige pea hakkavad väiksemad tehnoloogiafirmad tundma, et nad satuvad ärilises mõttes aina ebamugavamasse positsiooni. “Ebamugav on siis, kui sa pole täiesti tipus,” täpsustas ta.
  Nukker IPO-turg
  Ühtlasi on Townsendi sõnul suurte firmade domineerimine kaasa toonud selle, et ettevõtted ei ole huvitatud börsile minemisest. Viimased kaks aastat on CNBC andmeil olnud kõige kehvemad IPO-aastad alates 2009. aastast.
  Lisaks suurfirmadele mängib Townsendi sõnul asjas suurt rolli ka see, et lisaks börsile on ka muid võimalusi, kuidas rahastust saada. Ühe populaarsema näitena võiks siinkohal tuua Jaapani SoftBanki loodud 100 miljardi dollari suuruse eelarvega Vision Fundi, mille eesmärk on toetada progressiivseid ettevõtteid. 
  Kõige selle taustal prognoosib USA advokaadibüroo Wilson Sonsini Goodrich & Rosati partner ja asutaja Larry Sonsini, et USA börsil saab alanud aasta olema ilmselt ajaloo viletsaim.
  Sonsini arutles, et paljud suurfirmad ei lasegi väiksematel börsile minna, vaid ostavad need enne ise ära. Facebook oleks siinkohal üks lihtsamaid ja ka tuntumaid näiteid: kuuluvad ju sotsiaalmeediagigandile sellised keskkonnad nagu Instagram ja WhatsApp.
  Maksumuudatused toovad kasu suurtele
  Eriti magusalt mõjuvad suurtele gigantidele aga mõistagi maksukärped. USA föderaalne ettevõtete tulumaksumäär langeb varasemalt 35%-lt tänavu 21% peale.
  “Kui sa otsid kohta, kuhu raha panna, siis USA turud muutuvad odavamaks,” kommenteeris Hogan Lovellsi partner Jamie Wickett.
  Küll aga ei maksa arvata, et USA firmad ilmselgelt oma tulemused kodumaal deklareerivad. USA ettevõtetele rakenduv tulumaksumäär on ka pärast maksumuudatuse kehtima hakkamist kõrgem kui näiteks Suurbritannias ja Iirimaal.
  Wickett märkis, et neil suurettevõtetel, kes oma rahadega Euroopas toimetavad, on endiselt väga vähe põhjust USAsse naasta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
DelfinGroupi poolaasta mahud kasvasid järsult
AS DelfinGroupi esimene poolaasta oli ettevõtte ajaloos edukaim periood laenu väljastamisel ja kasutatud kaupade müügis.
AS DelfinGroupi esimene poolaasta oli ettevõtte ajaloos edukaim periood laenu väljastamisel ja kasutatud kaupade müügis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Riigikogu ratifitseeris Soome ja Rootsi ühinemise NATOga
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Europol vahistas üle 130 lastega kaubitseja
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.