Kaevandustes terendab investorile helge tulevik

15. jaanuar 2018, 06:00
Tööline Serbia vasekaevanduses. Goldman Sachs prognoosib vasele tänavu kõrget hinda.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20180115/BORS/180119910/AR/0/AR-180119910.jpg

Toorainetel on viimasel ajal läinud väga hästi ning analüütikud, eksperdid ja investeerimispangad on tõstnud baasmetallide hinnaprognoosi.

Üks tituleeritumaid on ehk miljardärist võlakirjainvestor Jeffrey Gundlach, kelle arvates võivad toorained olla sellel aastal üks parimaid investeeringuid. Põhjus peitub tema sõnul selles, et toorained hakkavad kiiresti kallinema just majandustsükli lõpufaasis.

„Ma arvan, et toorained pakuvad 2018. aastal väga head tootlust,“ ütles Gundlach eelmisel nädalal. „Toorained hakkavad majandustsükli hilises faasis väga kiiresti tõusma.“

Gundlach tõi välja, et toorainehindade ja majandussurutiste puhul on näha selget korrelatsiooni. „Enne igat majandussurutist alates 1970. aastast tõusid toorained väga suurelt,“ ütles DoubleLine Capitali investeeringute juht. Ta soovitab investoritel osta paljusid tooraineid korraga ning eraldi investeerimist vältida.

Ka investeerimispanga Goldman Sachsi analüütikud usuvad, et toorainetel hakkab paremini minema. Pank väljastas detsembris raporti, milles kirjutas, et ülemaailmne nõudlus kasvab ning selle tõttu on tooraineid praegu väga soodne hoida.

Eraldi toodi välja vask, mille pakkumine peaks 2018. ja 2019. aastal tublisti tõusma, aga ka nõudlus on tugev, mis hoiab hinna kõrgel. Tõsi küll, osa toorainete suhtes on pank ka negatiivselt meelestatud. Näiteks alumiiniumi hinda peaks survestama Hiina pakkumise kosumine.

Hiina nõudlus võib nõrgenema hakata

Kuid leidub ka pessimiste, kes ütlevad, et tööstusmetallide hind hakkab uuesti langema. Tuuakse välja, et Hiina majanduskasv aeglustub ja see piirab metallide nõudlust. Prognoositakse, et Hiina investeeringud infrastruktuuri suurenevad järgmisel aastal 12 protsendi võrra, selgub Bloombergi küsitlusest. Seda on tunduvalt vähem kui mullu, mil investeeringud kasvasid umbes 20 protsenti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. January 2018, 10:23

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing