Kristjan Pruul • 7. veebruar 2018
Jaga lugu:

HKScan sai üle 40 miljoni kahjumit

Talleggi kaubaauto  Foto: Andres Haabu

Eesti Rakvere lihatööstuse ja Talleggi emafirma HKScan sai möödunud aastal 1,8 miljardile eurole langenud käibe juures üle 40 miljoni euro kahjumit.

"Neljanda kvartali ja kogu aasta tulemused olid selge pettumus," ütles HKScani juht Jari Latvanen börsiteates. Suure osa neljanda kvartali ebaedust võib panna süüks 118 miljonit maksma läinud Rauma kanalihakombinaadile või õigemini probleemidele selle kasutuselevõtul.

Lisaks avaldas mõju eelmise aasta algul käivitatud kokkuhoiuprogramm, kui kontsernis kaotas töö 160 inimest — ühekordseid kulutusi oli kokku 22,6 miljoni euro eest, millest 5,8 olid koondamistasud ning 14,3 miljonit varade allahindlus.

Nagu varem börsile teatati, siis ühekordseid kulusid arvestamata oli HKScani maksueelne kahjum 17 miljonit eurot, võrreldes möödunudaastase 13miljonise kasumiga. Ettevõte maksab dividende 9 senti aktsia kohta.

Sel aastal ootab Latvanen häid uudiseid suurimalt turult Rootsist, samuti kiitis marginaalide kasvu kõigil koduturgudel. Lõpeks peaks ka Rauma kombinaat tööle minema ja tõstma kontserni efektiivsust ja konkurentsivõimet.

Baltikumis jäädi plussi

HKScani Baltikumi ettevõtete netokäive (kontsernisiseseid tehinguid arvestamata) oli möödunud aastal 158,7 miljonit eurot ehk miljon rohkem kui aasta varem. Neljandas kvartalis jäid siinsed ettevõtted küll poole miljoniga miinusesse, kuid aasta lõikes saadi 4,4 miljonit eurot kasumit.

Nii sea- kui ka kanatoodete müügihinnad Baltikumis tõusis ning ettevõtte marginaal suurenes. Aasta lõpus süvenesid probleemid sealiha kättesaadavusega. Veel teatas ettevõte detsembris, et Rakverre investeeritakse 8 miljonit eurot uue valmistoidutsehhi rajamiseks. Ehitustööd algavad mais.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum