Pille Ivask • 13. juuli 2018 kell 13:19
New Shepard  Foto: AFP/Scanpix

Kui palju kasseerib Jeff Bezos kosmosereisi eest?

Analüütikud nuputavad, kas 200 000 dollarit kosmosereisi eest on mõistlik summa või tuleb reisisellidel siiski liiga palju kukrut kergitada.

Bezosele kuuluva kosmoseettevõtte Blue Origin tegemistega kursis olevad inimesed poetasid Reutersile, et ettevõte hakkab küsima esimeste kosmosereiside eest 200 000–300 000 dollarit. Pileteid kosmosesse saab soetada juba järgmisel aastal.

Blue Origin pole saladuses hoidnud, missugune saab olema kosmosesõiduki välimus, ent samas pole ettevõte siiani avalikustanud, kui kaugel ollakse tootmisega ning kui palju reis üldse maksma läheb. Kaks kuud tagasi ütles Bezos, et Blue Origin pole veel otsustanud, kui palju kosmosereisi eest raha küsida.

Kui reisid kosmosesse hakkavad tõesti toimuma, on reisijatel võimalus lennata New Shepardi nimelise sõidukiga enam kui 100 kilomeetri kõrgusele. Sõiduk mahutab kuus inimest, kes saavad reisil mõne minuti vältel kogeda kaaluta olekut ning mis veel huvitavam, näha planeeti Maa hoopis teistmoodi kui iial varem, eemalt.

Kosmoseentusiastid ning analüütikud püüavad mõista, kas 200 000 dollarit reisi eest on summa, mida inimesed oleksid nõus välja käima. Samuti tehetakse aru saada, kui suur võiks olla inimeste huvi kosmoseturismi vastu ning kas ja millal saaks kosmoseäriga kasumit teenida.

Teine kosmoseturismiga tegelev ettevõte, Richard Bransonile kuuluv Virgin Galactic on enda sõnul müünud kosmosesse juba 650 piletit. Ühe teisi eest tuleb tasuda 250 000 dollarit ehk potentsiaalne piletihind on samas suurusjärgus Blue Origini omaga.

Hetkel kuum