Mait Kraun • 2. september 2018 kell 13:44

Liigne optimism viitab majanduslanguse tulekule?

Foto: Shutterstock

USA aktsiainvestorite liigne optimism võib viidata majanduslanguse peatsele tulekule, arvavad mitmed analüütikud.

USA aktsiainvestoritel on praegu optimismiks piisavalt põhjuseid – indeksid jõudsid uute rekorditeni, majandusandmed on olnud tugevad ning kaubanduspinged on mõnevõrra vähenenud. Irooniliselt on investorite optimism üks põhjuseid, mille pärast muretseda, vahendab MarketWatch.

Ootused USA majanduskasvu osas on kõrged ning ökonomistid prognoosivad tugeva kasvu jätkumist, mis peegeldub ka aktsiaturgudel. Töötuse määr on langenud ligi kahe kümnendi madalaima tasemeni ja ettevõtete kasumid kasvavad robinal.

Investorite meeleolud on muutunud nõnda eufooriliseks, et mitmed analüütikud on toonud selle välja potentsiaalse riskina. Kõrget kindlustunnet nähakse tihtipeale vastupidise faktorina – investorid ja tarbijad on nõnda eufoorilised, et aktsiaturge ohustavate riskide osas ollakse liiga leplikud.

Tarbijate kindlustunde näitaja tõusis augustis 18 aasta kõrgeima tasemeni, viimati oli see nii kõrge 2000. aasta oktoobris – vahetult enne tehnoloogiamulli lõhkemist.

Deutsche Bank Securitiesi rahvusvaheline ökonomist Torsten Slok ütles, et „kindlustunde praegune tase näitab peatset majanduslanguse saabumist“.

American Association of Individual Investorsi küsitlusest selgus, et 43,5 protsenti investoritest on aktsiaturgude osas positiivselt meelestatud ning usuvad tõusu jätkumisse järgmise kuue kuu jooksul. Eelmise nädalaga võrreldes on see näitaja tõusnud 5 protsendi võrra. Nüüd on see näitaja pikaajalisest keskmisest (38,5 protsenti) tõusnud kõrgemale. Ühtlasi on tegemist kõrgeima tasemega alates juuni keskpaigast.

Investorite arv, kes on aktsiaturgude osas negatiivselt meelestatud, langes 2,7 protsendi võrra, 24,4 protsendini.

Positiivselt meelestatud investorid (rohelisega) ja negatiivselt meelestatud investorid (punasega)  Foto: AAII

Investeerimisfirma Robert W. Baird & Co strateeg Willie Delwiche ütles, et investorite optimism on „halb uudis“ ning seda on praegu juba liiga palju.

Tänavu on Dow Jonesi indeks tõusnud 5,1 protsenti, Standard & Poor’s 500 on samal ajal kallinenud 8,5 protsenti. Tehnoloogiaaktsiaid koondav Nasdaq Composite indeks on lisanud 17,2 protsenti. Nii S&P 500 kui ka Nasdaq jõudsid hiljuti ka rekorditeni. Dow indeksil on rekordist puudu 2 protsenti, aga 21. augustil tuli indeks välja 60 aasta pikimast korrektsioonist.

USA president Donald Trump kirjutas neljapäeval Twitteris, et tal on aktsiaturgude tõusu üle hea meel ning „peagi ilmub veel häid uudiseid“. Pole selge, millele ta sellega viitas.

Hetkel kuum