• Kaubandus-tööstuskoja hinnangul võib rahandusministeeriumi eelnõu viia selleni, et Tallinna börsi ettevõtetelt hakkavad juhtkonna liikmeid üle ostma firmad, kes ei ole börsil.Foto: Andras Kralla
  Jaga lugu:

  Liigne tasude avalikustamine kahjustab börsiettevõtet

  Rahandusministeeriumis on valminud eelnõu, mille jõustumisel võivad kahjustada saada börsiettevõtete konkurentsivõime ja Eesti börsikeskkond tervikuna, leiab kaubandus-tööstuskoda.

  Rahandusministeeriumis on valminud eelnõu väärtpaberituru seaduse muutmiseks, mille eesmärk on võtta üle väärtpaberiturgu puudutavad Euroopa Liidu direktiivid ja määrused. Põhiline muudatus on börsiettevõtete kohustus avaldada senisest detailsemalt andmeid ettevõtete juhtide tasustamisest. Koda näeb eelnõus mitut probleemi.
  Koja hinnangul mõjutavad börsiettevõtteid enim muudatused seoses juhtide tasustamisega. Nimelt tuleb ettevõtetel kord aastas esitada üldkoosolekule ja avaldada koduleheküljel detailne ülevaade kõigist eelmise majandusaasta jooksul börsiettevõtte juhtidele makstud tasudest.
  Koda leidis, et tasude avalikustamisel tuleks lähtuda kehtivast seadusest, mis juba nõuab tasude avalikustamist ning nende põhjendamist. Liigne tasude avalikustamine võib viia selleni, et teised ettevõtted hakkavad töötajaid üle ostma. Samuti võib see survestada börsiettevõtteid börsilt lahkuma sooviga vähendada riski, et teised ettevõtted asuvad juhte üle ostma.
  Eelnõu suurendab üleostmise võimalust
  Juhtide alla kuuluksid eelnõu järgi nii juhatuse, tegevjuhtkonna kui ka nõukogu liikmed. Koda leiab, et juhi mõistega peab olema hõlmatud eelkõige börsiettevõtte juhatuse liige, mitte juhtkonna liige.
  Kõige enam tegeleb ettevõtte igapäevase juhtimisega juhatuse liige ning nende otsused mõjutavad enim ettevõtte käekäiku. Samas juhtkonna liikmeteks on tihti ka ettevõtte töötajad, kes küll võivad olla kõrgemal palgaastmel võrreldes teiste töötajatega, kuid igapäevaselt siiski ei tegele ettevõtte juhtimisega, vaid on oma valdkonna spetsialistid, kes tegelevad ettevõtte juhatuse määratud ülesannetega. Sellest tulenevalt ei ole koja hinnangul mõistlik avaldada juhtkonna liikmete täpseid palganumbreid – see tähendaks põhjendamatut administreerimiskoormust ning Eestis, kus spetsialiste niigi napib, nende äraostmist ettevõtete poolt, kes ei ole börsil.
  Juhtide tasustamisega seotud muudatused on kavandatud jõustuma 2019. aasta 10. juunil, mis langeb enamike ettevõtete majandusaasta keskele – see võib koja teatel tekitada ettevõtetele märkimisväärseid varalisi kulusid. Seetõttu soovitab koda selliseid muutusi ellu viia uue majandusaasta algusest.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Toompark: üüriturule mahub veel 1500 korterit
Investor Toomase konverentsil rääkisid kinnisvara eksperdid nii elukondlikust kui ka ärikinnisvarade suundadest ning leitakse, et kinnisvarasektoris on ees veel kasvuruumi ning karuturul võiks leida just sealt varju.
Investor Toomase konverentsil rääkisid kinnisvara eksperdid nii elukondlikust kui ka ärikinnisvarade suundadest ning leitakse, et kinnisvarasektoris on ees veel kasvuruumi ning karuturul võiks leida just sealt varju.
Raadiohitid: ühe Eesti panga juhtimisviga ja uus Tuul Tallinna börsil
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Ossinovski vastane ei jäänud kohtu otsusega rahule
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.