Lauri Teder • 2. november 2018 kell 16:28

USA vabastab kaheksa riiki ajutiselt Iraani sanktsioonide järgimisest

Naftaväli Iraanis  Foto: Scanpix / Reuters

USA välisminister Mike Pompeo teatas reedel, et Washington lubab teatud riikidel vaatamata esmaspäeval jõustuvatele sanktsioonidele Iraani nafta importimist jätkata.

Pompeo ei täpsustanud, millised piirkonnad USA keelust pääsevad, kuid kinnitas, et Euroopa Liit nende alla ei kuulu. Washingtoni sõnul on kaheksa väljavalitut Iraanist ostetava nafta hulka juba märkimisväärselt langetanud, kuid otsuse eesmärk on anda neile veel aega impordi vähendamiseks. Bloombergi allikate väitel on vabastuse saajate hulgas Jaapan, India ja Lõuna-Korea. Türgi energeetikaministri sõnul kuulub nimekirja ka Türgi.

Valge Maja kuulutas Iraani sanktsioonide taaskehtestamise välja tänavu mais, lahkudes ühtlasi ka USA ja islamiriigi vahelise tuumaleppest. Riigi karistamist põhjendas president Trump vajadusega takistada Iraani tuumaprogrammi ning avaldada survet seoses Iraani rolliga mitmetes Lähis-Ida sõjalistes konfliktides. Pühapäeva öösel vastu esmaspäeva jõustuvad sanktsioonid seavad karmid piirangud Iraani nafta ja maagaasi ekspordile, kaubaveole, laevaehitusele ja pangandussektorile.

Iraani sanktsioonide ootuses on naftahinnad võtnud viimastel kuudel suuna ülespoole. Pompeo hinnangul on USA avaldanud surve juba märgatavat mõju: Iraanist maailmaturule jõudvate barrelite hulk kahanenud enne sanktsioonide jõustumistki 2,7 miljonilt 1,6 miljoni barrelini päevas.

Brenti toornafta hind on Washingtoni teate järel olnud õrnas languses, püsides 73 dollari lähedal. Ühendriikide naftaindeks WTI on langenud umbes pool protsenti ning liigub 63 dollari juures.

Hetkel kuum