• Jaga lugu:

  USA vabastab kaheksa riiki ajutiselt Iraani sanktsioonide järgimisest

  Naftaväli IraanisFoto: Scanpix / Reuters

  USA välisminister Mike Pompeo teatas reedel, et Washington lubab teatud riikidel vaatamata esmaspäeval jõustuvatele sanktsioonidele Iraani nafta importimist jätkata.

  Pompeo ei täpsustanud, millised piirkonnad USA keelust pääsevad, kuid kinnitas, et Euroopa Liit nende alla ei kuulu. Washingtoni sõnul on kaheksa väljavalitut Iraanist ostetava nafta hulka juba märkimisväärselt langetanud, kuid otsuse eesmärk on anda neile veel aega impordi vähendamiseks. Bloombergi allikate väitel on vabastuse saajate hulgas Jaapan, India ja Lõuna-Korea. Türgi energeetikaministri sõnul kuulub nimekirja ka Türgi.
  Valge Maja kuulutas Iraani sanktsioonide taaskehtestamise välja tänavu mais, lahkudes ühtlasi ka USA ja islamiriigi vahelise tuumaleppest. Riigi karistamist põhjendas president Trump vajadusega takistada Iraani tuumaprogrammi ning avaldada survet seoses Iraani rolliga mitmetes Lähis-Ida sõjalistes konfliktides. Pühapäeva öösel vastu esmaspäeva jõustuvad sanktsioonid seavad karmid piirangud Iraani nafta ja maagaasi ekspordile, kaubaveole, laevaehitusele ja pangandussektorile.
  Iraani sanktsioonide ootuses on naftahinnad võtnud viimastel kuudel suuna ülespoole. Pompeo hinnangul on USA avaldanud surve juba märgatavat mõju: Iraanist maailmaturule jõudvate barrelite hulk kahanenud enne sanktsioonide jõustumistki 2,7 miljonilt 1,6 miljoni barrelini päevas.
  Brenti toornafta hind on Washingtoni teate järel olnud õrnas languses, püsides 73 dollari lähedal. Ühendriikide naftaindeks WTI on langenud umbes pool protsenti ning liigub 63 dollari juures.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: ebanormaalsusest saab valulik normaalsus
Finantsturud näivad ennustavat, et Euroopa pikaleveninud eksperiment negatiivsete intressimääradega on lõppemas. Seda, kas tõesti, ja milline on selle mõju majandusele, analüüsib SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Finantsturud näivad ennustavat, et Euroopa pikaleveninud eksperiment negatiivsete intressimääradega on lõppemas. Seda, kas tõesti, ja milline on selle mõju majandusele, analüüsib SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Balti börsid lõpetasid nädala suure müügilainega
Balti aktsiaturud lõpetasid nädala suure käibega müügilainega, millest jäi puutumata vaid mõni üksik aktsia.
Balti aktsiaturud lõpetasid nädala suure käibega müügilainega, millest jäi puutumata vaid mõni üksik aktsia.
USA süüdistab Valgevene ametnikke piraatluses seoses Ryanairi lennuki intsidendiga
USA ametivõimud on esitanud neljale Valgevene valitsusametnikule lennukipiraatluse süüdistuse, kuna nad sundisid eelmisel aastal Leetu suundunud Ryanairi lendu maanduma Minskis, et arreteerida juhtiv opositsiooniaktivist.
USA ametivõimud on esitanud neljale Valgevene valitsusametnikule lennukipiraatluse süüdistuse, kuna nad sundisid eelmisel aastal Leetu suundunud Ryanairi lendu maanduma Minskis, et arreteerida juhtiv opositsiooniaktivist.
Eesti Pagar vaidleb krooniajal saadud euroraha pärast tänini
Eesti Pagar nõuab oma õigust habemega vaidluses, kus 2009. aastal EASilt saadud poole miljoni euro suurune riigiabi tunnistati hiljem ebaseaduslikuks.
Eesti Pagar nõuab oma õigust habemega vaidluses, kus 2009. aastal EASilt saadud poole miljoni euro suurune riigiabi tunnistati hiljem ebaseaduslikuks.