Rait Kondor • 31. jaanuar 2019 kell 16:50

Viinatootja aktsia jõudis rekordkõrgusele

Smirnoffi viin Tesco kaupluses Suurbritannias.  Foto: Scanpix/REUTERS/Suzanne Plunkett

Briti firma Diageo, mis toodab muuhulgas Johnnie Walkeri viskit ja Smirnoffi viina, teatas täna headest poolaasta majandustulemustest, mis viisid firma aktsia hinna rekordkõrgusele, vahendab Reuters.

Diageo lõppenud poolaasta kasuminumbrid ning käesoleva majandusaasta käibeprognoos olid analüütikute ootustest kõrgemad tänu Hiina ja India tugevale nõudlusele. Ettevõte teatas veel, et ostab enda aktsiaid börsilt tagasi 660 miljoni naela eest ning tõstab dividendi 5% võrra.

Diageo aktsia tõusis täna uudiste peale Londoni börsil 4,56% 2898,50 pennini, ületades eelmise, mullu 20. juulil tehtud tipu, mis oli 2883,50 penni.

Diageo teatas, et orgaaniline müügikäive, mis arvestab maha valuuta kõikumisest tulenevad muutused ning ühekordsed kirjed, nagu ettevõtete ostud ja müügid, kasvas eelmisel poolaastal Hiinas 20%. Hiina müüki aitasid kasvatada tugev nõudlus viski ning Hiina viina järele, mis aitasid rahustada muret seoses Hiina majanduse jahtumisest tulenevate võimalike negatiivsete mõjudega.

“Diageol on kaubamärkide tugevus ja globaalne ulatus, mis teeb võimalikuks edu saavutada peaaegu igas keskkonnas. Diageo toodab palju raha ning firma jaotas veel 1,3 miljardit naela ainuüksi nende viimase kuue kuu jooksul,” ütles Hargreaves Lansdowni fondijuht Steve Clayton.

Prantsuse rivaal Remy Cointreau oli sellel kuul samuti väljendanud positiivsust Hiina võimaluste osas.

Diageo orgaaniline müük Indias kasvas viimasel poolaastal 12%.

Kokkuvõttes kasvas Diageo detsembris lõppenud esimese poolaasta müügikäive 7,5% 6,91 miljardi naelani, kui analüütikud olid oodanud 5,5%-list kasvu. Ka ilma erakorraliste kirjeteta näidatud aktsiapõhine kasum ületas analüütikute ootusi, olles 77 penni aktsia kohta, võrreldes analüütikute oodatud 71,4 penniga.

Diageo jäi varasema käesoleva majandusaasta prognoosi juurde, mille järgi ootab firma 30. juunil lõppeval majandusaastal orgaanilise müügikäibe kasvuks sellist protsendinumbrit, mis jääb ühekohaliste numbrite keskele.

Hetkel kuum