Lauri Teder • 8. märts 2019 kell 22:56

Börs: nõrk tööraport ja nafta langus pikendasid kaotust

New Yorgi börs  Foto: Reuters/Scanpix

USA börsidel ei suudetud ka reedel langust peatada - pessimismi suurendas ootamatult nõrk töötururaport.

Dow Jonesi tööstuskeskmine kahanes reedel 0,09%, 25 450 punktini. Nasdaq Composite vähenes 0,18%, 7408 punkti tasemeni. S&P 500 kaotas 0,21% ja lõpetas 2743 punktil. Indeksite langus oli sellegipoolest märksa tagasihoidlikum kui päeva keskel, mil see ulatus umbes 1 protsendini. Nädala kokkuvõttes langes Nasdaq 2,41% ja S&P 2,17%.

USA tööhõiveministeeriumi statistika kohaselt loodi veebruaris varasema kuu 304 tuhande järel pelgalt 20 tuhat uut töökohta, kuigi analüütikud olid oodanud 180 tuhande koha lisandumist. Arv tekitas turgudel närvilisust, kuna tegemist võib olla nii jaanuari erakordselt järsu tõusu ja valitsusseisaku mõjuga kui ka USA majanduse aeglustumisele viitava signaaliga. Pessimismile andis hagu ka möödunud kuul aset leidnud Hiina ekspordimahtude 20-protsendine - kolme aasta tugevaim - langus.

S&P 500 sektoritest olid reedel edukaimad nn turvalised valdkonnad nagu kommunaalteenused (+0,36%), tarbekaubad (+0,12%) ja kinnisvara (+0,12%), mille ettevõtted pakuvad investoritele üldjuhul dividende ja tasasemaid hinnaliikumisi. Nafta odavnemine langetas samal ajal energeetikasektorit, mille näitaja (^GSPE) vähenes 1,95%.

Tulemuste esitlejatest pälvis positiivset tähelepanu hulgimüüja Costco Wholesale (+5,09%), mille eelmise kvartali aktsiakasum - 2,01 dollarit - oli silmnähtavalt kõrgem kui Wall Streeti ennustatud 1,69 dollarit. Möödunud aasta sama perioodiga võrreldes kasvas maailma suuruselt teise jaemüüja kasum 72%.

Hetkel kuum