investor Toomas • 19. oktoober 2015 kell 12:45

Investor Toomas: analüütikud ajavad vanduma!

Leroy Seafood Group  Foto: Leroy Seafood Group

Norra kalakasvataja Leroy Seafoodi aktsia on minu portfellis loetud päevadega kukkunud tublisti rohkem kui 13%. Millest küll see ootamatu paanika?

Kuigi järsu languse taga võib ühest küljest näha läinud nädalal ettevõtte juhtkonna läkitatud hoiatust selle kohta, et kolmanda kvartali tulemused jäävad turu ootustele alla ja ega neljandast kvartalistki palju paremat oodata pole, viibutan mina näppu hoopis analüütikute suunal!

Nimelt avaldas minu portfelli parim dividendimaksja läinud kolmapäeval kasumihoiatuse, kus nenditi, et selle kvartali ladustamiskulud on oodatust kõrgemad. Probleeme valmistas kalatäide leviku eskaleerumine mõningates kasvatustes, mistap oldi sunnitud läinud aasta kevadel ja sügisel ilmavalgust näinud kalade eluküünal planeeritust varem kustutama. Lisaks loodetust väiksema kaaluga kalade hukkamisele on viimases kvartalis tulemustele liiga teinud forelli hinna langus.

Hinnasihid kärbiti madalamaks

Järgmise päeva lõpetas aktsia eelmisest sulgemishinnast 9% madalamal ja päev hiljem langes see veelgi 15 Norra krooni ehk varasema sulgemishinnaga võrreldes ligi 5% jagu. Minu meelt ei tee aga sugugi mõruks kasumihoiatus ise – kalakasvatus on juba kord seotud kõikvõimalike looduslike riskidega –, vaid see, kuidas reageerisid analüütikud. Hinnasihid tulid kolinal alla ja nii mõnigi analüütik vahetas varasema ostusoovituse mõne negatiivsema vastu.

Mõistagi andis see omakorda hoogu juurde veelgi suuremale müügilainele ja minu hinnangul kukkus aktsia analüütikute kisa tõttu vaat et enamgi, kui esialgne uudis üleüldse põhjust andnuks. Leroy kasumihoiatuse peale kärpisid oma senise ostusoovituse hoia-soovituse peale Norras tegutsevad pangad DNB ja Nordea. Viimane langetas senise hinnasihi 380 Norra kroonilt 350 peale. Vähem kui kaks nädalat enne oli seesama Nordea teatanud, et on andnud kõigile Norra mereandide tootjatele ostusoovituse.

Lühikesevõitu supertsükkel

Analüütikud märkisid pangateates optimistlikult, et sektoris võib järgneva paari aasta jooksul toimuda „uus supertsükkel“, mida iseloomustab suurenev nõudlus, rekordkõrged hinnad ja langevad kulud. Kas tõesti kestiski uus supertsükkel vähem kui 10 päeva?

Arvan, et mitte. See on ka põhjus, mis ma analüütikute kiiret meelemuutust muigelsui pealt vaatasin. Las spekulandid müüvad! Mäletan selgesti, kuidas veel jaanuaris seesama Nordea taas Leroy hinnasihi kallal käis, aktsia seepeale 6% võrra miinusesse vajus, kuid kõigele vaatamata üsna pea hoopis suuna järsult üles võttis.

Et olen turgudel vana kala, tean, et enamasti, kui mitte alati, sörgivad aktsiat katvate analüütikute hinnasihid ja soovitused turul järel. Pikaajalisele investorile tähendab nende soovituste põhjal oma investeerimisotsuste langemine pelgalt imekiiret moodust raha põletada.

Loen endiselt suure huviga analüütikute analüüse ja jälgin ka soovitusi, sest need annavad hea pildi turu meelsusest ning teinekord on neist nii mõndagi kõrva taha panna. Praegusest müügilainest heitunud investorile julgen rahumeeli anda samasuguse soovituse nagu läinud talvelgi: tark ei torma! Sellest soovitusest lähtudes on oht raha kaotada oluliselt väiksem.

Hetkel kuum