Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Investor Toomas: analüütikud ajavad vanduma!

  Leroy Seafood GroupFoto: Leroy Seafood Group

  Norra kalakasvataja Leroy Seafoodi aktsia on minu portfellis loetud päevadega kukkunud tublisti rohkem kui 13%. Millest küll see ootamatu paanika?

  Kuigi järsu languse taga võib ühest küljest näha läinud nädalal ettevõtte juhtkonna läkitatud hoiatust selle kohta, et kolmanda kvartali tulemused jäävad turu ootustele alla ja ega neljandast kvartalistki palju paremat oodata pole, viibutan mina näppu hoopis analüütikute suunal!
  Nimelt avaldas minu portfelli parim dividendimaksja läinud kolmapäeval kasumihoiatuse, kus nenditi, et selle kvartali ladustamiskulud on oodatust kõrgemad. Probleeme valmistas kalatäide leviku eskaleerumine mõningates kasvatustes, mistap oldi sunnitud läinud aasta kevadel ja sügisel ilmavalgust näinud kalade eluküünal planeeritust varem kustutama. Lisaks loodetust väiksema kaaluga kalade hukkamisele on viimases kvartalis tulemustele liiga teinud forelli hinna langus.
  Hinnasihid kärbiti madalamaks
  Järgmise päeva lõpetas aktsia eelmisest sulgemishinnast 9% madalamal ja päev hiljem langes see veelgi 15 Norra krooni ehk varasema sulgemishinnaga võrreldes ligi 5% jagu. Minu meelt ei tee aga sugugi mõruks kasumihoiatus ise – kalakasvatus on juba kord seotud kõikvõimalike looduslike riskidega –, vaid see, kuidas reageerisid analüütikud. Hinnasihid tulid kolinal alla ja nii mõnigi analüütik vahetas varasema ostusoovituse mõne negatiivsema vastu.
  Mõistagi andis see omakorda hoogu juurde veelgi suuremale müügilainele ja minu hinnangul kukkus aktsia analüütikute kisa tõttu vaat et enamgi, kui esialgne uudis üleüldse põhjust andnuks. Leroy kasumihoiatuse peale kärpisid oma senise ostusoovituse hoia-soovituse peale Norras tegutsevad pangad DNB ja Nordea. Viimane langetas senise hinnasihi 380 Norra kroonilt 350 peale. Vähem kui kaks nädalat enne oli seesama Nordea teatanud, et on andnud kõigile Norra mereandide tootjatele ostusoovituse.
  Lühikesevõitu supertsükkel
  Analüütikud märkisid pangateates optimistlikult, et sektoris võib järgneva paari aasta jooksul toimuda „uus supertsükkel“, mida iseloomustab suurenev nõudlus, rekordkõrged hinnad ja langevad kulud. Kas tõesti kestiski uus supertsükkel vähem kui 10 päeva?
  Arvan, et mitte. See on ka põhjus, mis ma analüütikute kiiret meelemuutust muigelsui pealt vaatasin. Las spekulandid müüvad! Mäletan selgesti, kuidas veel jaanuaris seesama Nordea taas Leroy hinnasihi kallal käis, aktsia seepeale 6% võrra miinusesse vajus, kuid kõigele vaatamata üsna pea hoopis suuna järsult üles võttis.
  Et olen turgudel vana kala, tean, et enamasti, kui mitte alati, sörgivad aktsiat katvate analüütikute hinnasihid ja soovitused turul järel. Pikaajalisele investorile tähendab nende soovituste põhjal oma investeerimisotsuste langemine pelgalt imekiiret moodust raha põletada.
  Loen endiselt suure huviga analüütikute analüüse ja jälgin ka soovitusi, sest need annavad hea pildi turu meelsusest ning teinekord on neist nii mõndagi kõrva taha panna. Praegusest müügilainest heitunud investorile julgen rahumeeli anda samasuguse soovituse nagu läinud talvelgi: tark ei torma! Sellest soovitusest lähtudes on oht raha kaotada oluliselt väiksem.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Kaspar Oja: valesti arvutatud inflatsioon annab ettevõtjale väära lähtepunkti
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Ärme loo keelepeletist
Riigikeelt saab ja tulebki mõistlikult kaitsta. Viis, mismoodi seda Tõnis Lukase juhtimisel praegu teha püütakse, ei ole mõistlik, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikeelt saab ja tulebki mõistlikult kaitsta. Viis, mismoodi seda Tõnis Lukase juhtimisel praegu teha püütakse, ei ole mõistlik, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Investorid kardavad intressimäära järsu tõusu jätku tugevate USA andmete toel Aasia turud languses
Aasia aktsiad langesid, kuna investorid kaalusid ootamatult tugevaid USA teenuste ostujuhtide indeksi andmeid, mis õhutasid panuseid, et Föderaalreserv võib agressiivset intressimäärade tõstmist pikemalt jätkata.
Aasia aktsiad langesid, kuna investorid kaalusid ootamatult tugevaid USA teenuste ostujuhtide indeksi andmeid, mis õhutasid panuseid, et Föderaalreserv võib agressiivset intressimäärade tõstmist pikemalt jätkata.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Kirjanen lahkub Graanul Investi juhatusest
Möödunud aastal puidukontserni Graanul Invest USA fondile müünud Raul Kirjanen lahkub ettevõtte juhatusest ning jätkab nõukogu liikmena.
Möödunud aastal puidukontserni Graanul Invest USA fondile müünud Raul Kirjanen lahkub ettevõtte juhatusest ning jätkab nõukogu liikmena.
Eliisa Matsalu: häbi, Jaak Roosaare ja LHV!
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Kirjanen lahkub Graanul Investi juhatusest
Möödunud aastal puidukontserni Graanul Invest USA fondile müünud Raul Kirjanen lahkub ettevõtte juhatusest ning jätkab nõukogu liikmena.
Möödunud aastal puidukontserni Graanul Invest USA fondile müünud Raul Kirjanen lahkub ettevõtte juhatusest ning jätkab nõukogu liikmena.

Olulisemad lood

OPEC+ lubas hoida naftatootmise samal tasemel
OPEC+ otsustas säilitada nafta tootmise praegusel tasemel, aga teha ülevaade ülemaailmsest naftaturust, mida kõigutab ebakindlus Hiina nõudluse ja Venemaa pakkumise suhtes.
OPEC+ otsustas säilitada nafta tootmise praegusel tasemel, aga teha ülevaade ülemaailmsest naftaturust, mida kõigutab ebakindlus Hiina nõudluse ja Venemaa pakkumise suhtes.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.