Artikkel
 • Andsid endale lubaduse? Kolm nippi, kuidas seda pidada

  Hakkan regulaarselt trennis käima. Homsest ei võta enam tööd koju kaasa. See on küll viimane suutäis šokolaadi. Kavatsen itaalia keele selgeks saada. Ei kuhja enam kokkuleppeid ühele ajale.

  Eva-Maria Kangro
  Võib-olla tulevad sellised lubadused sullegi tuttavad ette. Millegipärast ei käi aga reaalsus kavatsustega alati samas tempos. Seda isegi siis, kui teemad ja eesmärgid on olulised.
  Miks lubadused vastu taevast kipuvad lendama? Kas küsimus on ainult vildakas enesedistsipliinis või milleski muus? Neuro- ja psühholoogiateadlased Alexander Luria, Walter Mischel ja Daniel Kahneman on juhtinud tähelepanu mitmele praktilisele asjaolule, mis takistavad meil endale antud lubadusi täitmast.
  Kipume otsad lahti jätma, sidumata lubadusi konkreetse kontekstiga. Psüühika on muidugi osav leidma lõputult vabandusi ja õigustusi. “Tean küll, aga…” pole ilmselt võõras mõttekäik. Ja nõnda lükkame ebamugavat sammu muudkui edasi või otsime õiget aega.
  Lubadus on liiga üldine. Abstraktne ülesanne on aju jaoks keeruline tükk ja sellest möödahiilimine on kerge juhtuma. Parem oleks määrata täpselt, mida ja mis ajahetkeks me tahame.
  Ülehindame tahtejõudu ja alahindame oma ürgse aju tundlikkust ahvatluste, takistuste ja muude häirijate suhtes. Üsna raske on keskenduda eesmärgile, kui kiusatus või müra on tähelepanu hõivanud. Psühholoogiline immuunsüsteem hoiab üleval tsipake ebarealistlikku pilti iseenda suutlikkusest. “Suudan iga kell, kui vaid tahan!” on ühtepidi edasiviiv jõud, aga teistpidi eksitav illusioon, sest mida sa siis ootad? Lubaduse pidamine nõuab siiski teatavat pingutust, vähemasti esialgu.
  Surve, käsk ja keeld tekitavad trotsi. Kusjuures ajul ei ole suurt vahet, kas käsk tuleb seest või väljast. “Ei tohi!” või “Ma pean!” võivad toimida küll kiire korralekutsujana, ent pikemas plaanis tõstab pead vastupanu. Psüühika jaoks töötab püsivalt motiveerivana hoopis “Ma tahan”.
  Seega tasub olla kaval turundaja: tee eesmärk ahvatlevaks ja aita selget raami seada. Teisisõnu, tee enesedistsipliin aju jaoks lihtsaks.
  Siin on kolm lihtsat teaduspõhist nippi, mis sind eesmärkide saavutamisel aitavad.
  1. Hoia ahvatlev eesmärk lähedal. Suuna tähelepanu väärtuslikule: mida sa tahad saavutada ja kogeda, mille nimel ebamugavusi ületad. Tuues väärtusliku eesmärgi silme ette – tundmas end kergelt ja tervelt, muretsemata kuhjuvate tööasjade pärast vm – võtad sel moel hetkesegajatelt häiriva jõu.
  2. Tee protsess ajule meeldivaks. Sõnas on jõud ja seda tasub enda jaoks kasulikult rakendada. Sunniga kaugele ei purjeta, tahtmisega aga küll. Õigupoolest on ka enesedistsipliin ja tegutsemisind tugevamad, kui ajus valitseb positiivne foon. Kasuta lihtsat nippi: asenda käskivad või keelavad väljendid lubavate ja naudingut signaliseerivatega. “Tahan selle töö lõpuni teha ja seejärel üheskoos õhtut nautida” on motiveerivam klausel kui “Pean töö lõpuni tegema, enne ei saa ma kuhugi”.
  3. Kasuta “kui… siis” ankurdamist. Seo enesele antav lubadus konkreetse aja ja kohaga, jätmata nõnda varianti agadeks. “Kui ma hommikul ärkan, siis teen esimese asjana sirutusharjutusi.” Walter Mischeli kuulus taktika töötab imetõhusalt, sest harjumus tugevneb järjepideva kinnitamise käigus, kuni muutub enesestmõistetavaks ega nõua enam pingutust. Miks täiskasvanud inimene kardab hiirt? Sest iga kord, kui ta loomakest kas või vaimusilmas näeb, kinnitab ta oma hirmu endale uuesti. Miks ei tekita õhtune ja hommikune hammaste pesu küsimusi? Sest esialgu pingutust nõudvast on kujunenud korduste käigus elementaarne rutiin. Niisiis, kui ostad kinokassast iga kord pileti ja vee, siis ei tule ühel hetkel popcorn'id ja limonaad enam meeldegi.
  Ja veel: ütle oma lubadus teistele ka välja. Sotsiaalne jagamine kohustab ja nii on raskem silmi kinni pigistada.

  Koolitus: „Eduka enesejuhi oskused“

  Koolitaja: Eva-Maria Kangro

  Korraldaja: Äripäeva Akadeemia

  Lisainfot saab SIIT

  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Tõnu Mertsina: ettevõtete kasvuväljavaade halveneb
Ettevõtetel on üha keerulisem suunata oma suureks paisunud kulusid edasi teistele ettevõtetele ja lõpptarbijatele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Ettevõtetel on üha keerulisem suunata oma suureks paisunud kulusid edasi teistele ettevõtetele ja lõpptarbijatele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Kristiina Saal: viis soovitust, kuidas leida meeskonda õiged inimesed
Värbamiskuulutuste põhjal pakub sageli tööd maailma ägedaim ettevõte. Selgem sõnum ning oma eripärade tundmine töötab paremini, kirjutab CVO Recruitmenti värbamispartner ja juhtgrupi liige Kristiina Saal.
Värbamiskuulutuste põhjal pakub sageli tööd maailma ägedaim ettevõte. Selgem sõnum ning oma eripärade tundmine töötab paremini, kirjutab CVO Recruitmenti värbamispartner ja juhtgrupi liige Kristiina Saal.
Täna on viimane päev märkida Coopi aktsiaid
Coop Panga uute aktsiate märkimine lõpeb täna kell 16.00. Aktsiate avaliku pakkumise eesmärk on kaasata 15–20 miljonit eurot lisaraha panga edasise kasvu toetamiseks.
Coop Panga uute aktsiate märkimine lõpeb täna kell 16.00. Aktsiate avaliku pakkumise eesmärk on kaasata 15–20 miljonit eurot lisaraha panga edasise kasvu toetamiseks.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Kas ennetada tööstressi või tegeleda tagajärgedega?
Vaimse tervise kuu on läbi, aga see ei tähenda sugugi, et vaimne tervis oleks sellega kuidagi korda saanud. Vastupidi: ees on ootamas rasked ajad – külm ja pime talv, teadmatus sõja asjus, toodete ja teenuste hinnatõusu tõttu ka majanduslikult keerulised ajad –, nii et pigem tasuks ennetavalt töötajate vaimsele tervisele rohkemgi tähelepanu pöörata.
Vaimse tervise kuu on läbi, aga see ei tähenda sugugi, et vaimne tervis oleks sellega kuidagi korda saanud. Vastupidi: ees on ootamas rasked ajad – külm ja pime talv, teadmatus sõja asjus, toodete ja teenuste hinnatõusu tõttu ka majanduslikult keerulised ajad –, nii et pigem tasuks ennetavalt töötajate vaimsele tervisele rohkemgi tähelepanu pöörata.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Raadiohommikus: gaasi haalamisest ja koroonatestide lõppemisest
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.

Olulisemad lood

Tallinkist läinud finantsjuht: oli sobilik hetk edasi liikuda
"Finantsdirektori positsioonil Tallinkis olin tõesti vaid kaks aastat, kuid minu lahkumise hetkeks oli selge, et kõige sügavam koroonakriisi põhi on ettevõttel seljataha jäetud ning edasised trendid liiguvad õiges suunas," ütles Tallinkist kinnisvaraarendusfirmasse Liven läinud finantsjuht Joonas Joost.
"Finantsdirektori positsioonil Tallinkis olin tõesti vaid kaks aastat, kuid minu lahkumise hetkeks oli selge, et kõige sügavam koroonakriisi põhi on ettevõttel seljataha jäetud ning edasised trendid liiguvad õiges suunas," ütles Tallinkist kinnisvaraarendusfirmasse Liven läinud finantsjuht Joonas Joost.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.