• Jaga lugu:

  Petuskeemi 10 tunnust

  JuhtkiriFoto: Anti Veermaa

  Äripäev kaardistab kümme klassikalist tunnust, mille järgi petuskeeme ära tunda.

  Viimati tõi Äripäev avalikkuse ette OneCoini skeemi, mille esindajad pesevad investeerimishuviliste ajusid ka siinsamas Eestis. OneCoin on mitmes riigis uurimise alla sattunud ja eksperdid peavad seda petuskeemidest üheks keerukamaks.
  Sellest ajendatuna pani Äripäeva kokku kahtlaste investeerimisvõimaluste pakkujate sagedasti kasutatavad väited, mis võivad aidata soodsaid rahapaigutamisviise otsival investoril petuskeemi ära tunda.
  1. Meiega pole võimalik kaotada. Sellist ettevõtmist, millega kõik võidavad ja mitte keegi kunagi ei kaota, pole olemas. See on loodusseaduste vastu. Päris maailmas on nii, et kui ühed võidavad, siis teised kaotavad.
  2. Sinu vara väärtus ei saa kunagi kahaneda. Muidugi saab. Lubada vastupidist on sama hea kui tõotada, et homme tõuseb päike läänest. Mis tahes investeeringute tegija peab olema valmis selleks, et tema vara väärtus väheneb. Igasugune investeering on risk ning rusikareegli järgi tähendab suurema (ühekordse) tulu teenimise võimalus ühtlasi ka suuremat riski.
  3. Meie pakutav rikastumise võimalus on erakordne, ainulaadne, eksklusiivne jne. Need on sõnad, mis ei tähenda tavaliselt midagi. Parem süvenege numbritesse. Arvutage need läbi ja mõelge oma peaga, lastes tagaajus tiksuda vanasõnal “Kõik ei ole kuld, mis hiilgab”.4. Sa kahetsed surmani, kui sa oma raha meie kätte ei anna. Selle väite sõnastusi on muidugi mitmes versioonis, aga ühine tunnus on rõhumine emotsioonidele, alateadlikele ihadele (saada rikkaks!) ja hirmudele (jään vaeseks!). Emotsioonid on investori kõige kurjemad vaenlased üldse. Ahnus ja hirm on halvad abimehed ka elus üldse, aga investor maksab nendele allajäämise eest alati kallilt. Raha paljundavad edukalt need, kes suudavad emotsioonid otsustamise juures kõrvale jätta.
  5. Sa pead kiiresti otsustama, muidu on rong läinud. Survestamine otsuse langetamisel tekitab alati küsimuse, kas survestaja motiivid on ausad. Tavaliselt ei ole.
  6. Sa pead meid usaldama. Usaldus partnerite suhtes on mis tahes ettevõtmise juures oluline, kuid see ei teki kunagi sõnadest, et keegi peab kedagi usaldama. Usaldada kedagi esimest pilgust lihtsalt sellepärast, et see keegi küsib usaldust, on naiivne.
  7. See kõik on väga lihtne, lihtsalt keegi pole selle peale varem tulnud. Täpsem sõnastus on selline: me näitame sulle skeemist väikest osa, sest parem ongi, kui sa suurt pilti ei tunne. Sul tahetakse nahk üle kõrvade tõmmata ja sellepärast hoitakse sind infosulus.Nad poevad peitu
  8. Sa ei pea ise midagi tegema, me hoolitseme kõige eest. Loe seda nii: me ei räägi sulle, mis me sinu rahaga teha kavatseme.
  9. Inimesed, kes lubavad sulle suurt tootlust, enneolematut kasumit ja suurepärast rikastumisvõimalust, ei soovi suhelda ei meedia ega üldse avalikkusega. Nad ei soovita ka sinul seda teha või keelavad selle otsesõnu.
  10. Probleemide või kas või küsitavuste tekkimise korral ei saa te enam ühendust nendega, kelle hoolde oled oma raha usaldanud.
  Ehk puust ja punaseks: kui miski on liiga ilus, et olla tõsi, siis see ei olegi tõsi. Kui kahtled, kas investeerida või mitte, pea nõu investor Toomasega. Ta vastab sulle kas kirjas või Äripäeva veergudel.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Andi Pleskovski: laopindade turul valitsevad uued trendid
Neil, kel on kiirelt sobivat laopinda tarvis, tasub kärme olla, kirjutab RE Kinnisvara partner Andi Pleskovski.
Neil, kel on kiirelt sobivat laopinda tarvis, tasub kärme olla, kirjutab RE Kinnisvara partner Andi Pleskovski.
Kohvi hind tõusis kümne aasta kõrgeima tasemeni
Kohvi hind on tõusnud kümne aasta kõrgeima tasemeni, ettevõtted ja kauplejad püüavad turult kätte saada kõike, mis võimalik. Aasta lõpus on nõudlus kasvanud ning tarneahelaga seotud probleemid piiravad pakkumist, vahendab Financial Times.
Kohvi hind on tõusnud kümne aasta kõrgeima tasemeni, ettevõtted ja kauplejad püüavad turult kätte saada kõike, mis võimalik. Aasta lõpus on nõudlus kasvanud ning tarneahelaga seotud probleemid piiravad pakkumist, vahendab Financial Times.
Elektri hind langeb homme tublisti Liive: hinnad võivad lähiajal jõuda 3000 euroni
Homme hakkab elektri hind langema, aga püsib varasemate nädalatega võrreldes jätkuvalt kõrgel tasemel, selgub Nord Pooli andmetest.
Homme hakkab elektri hind langema, aga püsib varasemate nädalatega võrreldes jätkuvalt kõrgel tasemel, selgub Nord Pooli andmetest.
Teenusedisainer hoiatab: klient keerab selja esimese negatiivse kasutajakogemuse peale
Vaid üksainus negatiivne kasutajakogemus võib rikkuda kliendi ja brändi vahelise suhte, selgus saatest „Lavajutud“.
Vaid üksainus negatiivne kasutajakogemus võib rikkuda kliendi ja brändi vahelise suhte, selgus saatest „Lavajutud“.