Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    „Naine ei teagi, palju ma olen siia raha pannud“

    Järjekordne krüptorahaskeem üritas Tallinnas Hiltoni hotellis mitmekordsete tootlustega meelitades liitujaid värvata.

    "Arvestades ülimalt suurt nõudlust Nanotec krüptorahale (üle 93% on investoritele müüdud) tõuseb selle hind prognoosi kohaselt see aasta vähemalt 2-4kordseks," lubatakse sotsiaalmeedias Nanotec skeemi tutvustava sündmuse kutses. Peatus Tallinnas on osa roadshow'st, mis läbib kaheksat riiki.
    Ehkki asjaga seotud nimetavad seda investeerimiseks, on Rootsi hasartmängude liit väidetavalt teinud nende kohta politseisse avalduse, kuna tegemist olevat pettusega. Nii nagu krüptorahaskeemil OneCoin, on neilgi oma väidetav krüptoraha enda kinnises süsteemis. 
    See ei paista heidutavat kümneid inimesi, kes on tulnud teisipäeva pärastlõunal viieks tunniks hotelli esitlust kuulama. Kohalolijaid on verinoortest hallipäisteni ning nad paistavad olevat end tähtsa sündmuse jaoks pisut üles löönud. Saali valvavad turvamehed.
    „Kus olid Microsoft, Google ja Apple kümme aastat tagasi?“ küsib Nano Clubi tegevjuht George Van Wijk Hiltoni hotelli ballisaali kogunenud mitmekümnelt skeemiga liitunult. Tema sõnul tuleb nüüd järjekordne uus laine – krüptovaluuta. „Me oleme laineharjal ja te kõik olete seal koos meiega,“ lausub ta ja saal juubeldab.
    Nano Clubi väidetav krüptoraha alustas mullu septembris 1,5eurose väärtusega ja eesmärk oli jõuda maikuuks 3 euroni. See on aga tema väitel juba saavutatud ja Wijk mõtiskleb, et võiks seada maikuuks uue eesmärgi - jõuda hoopis kümne euroni. Ta küsib saalilt, mis väärtus on tänavu saavutatav ja leiab, et see võiks olla 20-25 eurot, ehkki hääl saali tagumisest otsast hüüab 50. Varsti saavad aga 100 miljonit coin'i otsa.
    Nano Clubi väidetava krüptoraha Nanotec Coini loonud firma omanik Frenk Colasanti hüüab „Tere, Eesti!“ ja räägib, kuidas krüptoraha ja blockchain (blokiahela tehnoloogia – toim) muudavad kõike. Ka paberrahaga ja seejärel pangakaardiga läks aega, et inimesed neisse uskuma hakkaksid. Sama olevat nüüd krüptorahaga.

    Nano Club on võrkturundusskeeme analüüsiva lehekülje behindmlm.com andmetel 2015. aastal alustanud krüptorahaskeemi Crypto888 teist korda nime vahetanud järeltulija.

    Möödunud aastal Octa Partnersiks muutunud skeem suutis esimese hooga vastu pidada pea aasta, teisel korral pool aastat.

    „Saalis on targad inimesed“
    Erilise hoolega juhatab skeemi Eesti liider, Erik Nurm, sisse järgmise esineja – Pieter Van de Vyveri Belgiast. „Erik hoiatas, et saalis on targad inimesed,“ lausub ta ja räägib, kuidas öösel Hiltoni hotelli seitsmendal korrusel magades und nägi. Inimesed olla tema suurepärase esinemise peale toolidelt püsti hüpanud ja lärmi teinud. Ta palub saalis oleval publikul oma unenägu ellu viia.
    Pintsakus viimse detailini hoolitsetud mees sammub saalist välja ja Erik tutvustab teda uuesti. Kuidas nad on ühevanused, isad, ja käisid lastega koos Bali saarel. Neil on eriline side. Kui mees tuppa tagasi astub, lähevad saali kogunenud entusiastlikud kuulajad ebaeestlaslikult mänguga kaasa. Hüppavad püsti, plaksutavad, karjuvad. Vyver ütleb, et see oli muidugi nali, aga on hea näide sellest, et kui unistad, suudad selle ka ellu viia.
    Vyver on firmas olnud poolteist aastat ja mõtles enda sõnul ka ise esimeselt ürituselt koju sõites, kas selline skeem on seaduslik. Kuidas see siis ikkagi seaduslik on, ta ei selgita. Aga ka tema ise sai skeemi sisust aru kolme nädala pärast.
    Igatahes on läinud skeemil paremini kui lubatud ja ta palub publikul iseendale aplodeerida, sest nad on osa krüptoraha 3,38 euroni tõusnud väärtusest.
    Uued paketid
    Sel õhtul kuuleb pidevalt, et skeemi vanu investeerimispakette saab täna veel osta, kuid kohe minnakse üle uutele. Uued paketid annavad nende ostjatele igapäevased väljamaksed. „Kes tahab iga päev raha saada?“ kõlab küsimus, millele mõistagi kuulajate enamus jaatavalt vastab. Tootlus ühes päevas on 0,2 kuni 0,6 protsenti. Pakette saab osta 999, 2499, 4999 ja 9999 euro eest. Kogukäive kujuneb nende pealt vastavalt 1438, 5397, 26 994 ja 64 793 eurot. Väikeses kirjas seisab, et aktsiad on lukus kuni 12 kuud ja pärast seda saab müüa kuus kuni 10% enda aktsiatest Tradano platvormil, mis on Nano enda süsteem.
    Mõistagi kuuleb saalis ka boonustest, mida uute inimeste värbamiselt teenida saab. Ta küsib, kui paljud pelgavad rääkida skeemist enda lähedastele. Saalis tõuseb kaks kätt. Vyver räägib seepeale loo, kuidas tema vend oli alguses skeptiline, kuid pärast oleks temaga kaklema läinud, kuna müüs suurepärast investeerimisvõimalust ainult võõrastele. Iga päev tuleb rääkida minimaalselt ühe inimesega.
    Reis Mehhikosse
    Lavale astub rootslanna Anna Hemmingsson, kes olevat kuuendal tasemel, ehkki enne tutvustati laiemale kuulajaskonnale üksnes viit. Ka tema suust kostuvad sõnad, et algul ta mõtles, kas see kõik on ikka päris, kuid olnud programmis poolteist aastat, pole ta liitumist kordagi kahetsenud. „Kui ei liitu, kahetsed aasta pärast,“ lausub ta kindlalt.
    Elevil naine räägib imelistest reisidest. Nagu juba enne kuuldud, käisid skeemi liikmed Bali saarel, kuid ta ei suuda järgmist reisi ära oodata. Septembris saavad 160 kiiremat sõita Mehhikosse, kuid selleks on seatud veel tingimusi. Ahvatlemiseks näidatakse Mehhikosse kutsuvat videot. Eelmaks on 650 eurot ja kui sa pole maikuuks kvalifitseerinud, saad raha tagasi. Kvalifitseerumiseks pead ostma 4999eurose paketi ja koguma hulgaliselt boonuspunkte.
    Uusi liitujaid jäi väheks
    Esitluse teine pool on uutele liitujatele, kuid neid on saalis vaid kümmekond. Enne juba kuuldud esitluste uuesti kuulamist arutleb vanemate meesterahvaste seltskond saalis oodates oma suurepäraseid investeeringuid. Üks neist naljatleb, kuidas ta vahel mõtleb, et peaks ülemusele helistama ja ütlema, et ta ei saa tööle tulla, sest on vaja YouTube'is igasuguste skeemide esitlusi vaadata.
    Ta lausub kaaslastele õpetussõnad, et investeeringuid tuleb hajutada ja ei saa jääda ühe firma peale pidama. Tasuv investeering olevat üks Poola firma, mis töötleb plastikjäätmeid ümber graanuliteks ja müüb Hiina. Kolme nädalaga teenivat 14%.
    „Naine ei teagi, raisk, palju ma olen siia raha pannud,“ lausub ta veel ja ütleb, et eurodes peaks see olema „14 tonni“.
    Eesti juht: see ei ole püramiidskeem
    Skeemi Eesti eestvedaja Erik Nurm ütles Äripäevale, et Nano Club ei ole Crypto888 ja Octa Partnersi järelkäija ning nende taga ei ole sama ettevõte. Nurme kinnitusel ei ole kindlasti tegemist ka püramiidskeemiga, vaid lihtsalt võrkturundusega, mida ta väga armastab. Kellele firma kuulub ja mis riigis on see registreeritud, ta ei vastanud.

     Finantsinspektsioon ei saa värbamisüritusi tõkestada

    Soovitame kõikidesse sellistesse interneti ja näiteks Facebooki kaudu levivatesse „investeerimisvõimalustesse“ suhtuda sügava skepsise ning ettevaatusega. Suure tõenäosusega on tegemist pahatahtlikkusest tuleneva pettusega.

    Finantsinspektsioonil puudub pädevus kelmuste või investeerimiskelmuse või tegevusloata tegevuse eest uurimiseks või riikliku süüdistuse esitamiseks. Vastavad volitused on Eestis politseil ja prokuratuuril. Finantsinspektsioonil on võimalus ja kohustus teavitada investoreid sellest, missugused investeerimisteenuste osutajad, s.o investeerimisühingud, fondivalitsejad ja krediidiasutused tegutsevad Eestis tegevusloa alusel kas otse või piiriüleselt.

    Mõistame, et see võib valmistada pettumust kui ei politsei ega finantsinspektsioon ei tule värbamisüritust tõkestama, kuid me peame siiski tegutsema õigusriigi printsiibist lähtuvalt ja oma pädevuste piires.

    Kristjan-Erik Suurväli,
    finantsinspektsiooni turujärelevalve ja sunni divisjoni juht

     Tundub vähem püramiid kui OneCoin

    Tegemist on korporatsiooniga, mille alla kuulub palju ettevõtteid, kes tegelevad erinevate toodetega nagu investeerimine, naftatooted, mängupõrgud jne. Pealtnäha toimiv ja valmis korporatsioon, mille omanikud on miljonärid ja teavad, mis teevad.

    Liigutamaks väärtust korporatsiooni sees, ettevõtete ja klientide vahel, on neil loodud oma krüptoraha nimega nanocoin. Kaevandus on väidetavalt detsentraliseeritud ja osa koodi ka vist avatud. Kuid täielikult detsentraliseerituks, nagu bitcoin vms neid ei saa liigitada. Äri on tsentraliseeritud ja turg ka minu teada.

    Võrkturundusskeem on mõeldud ettevõttesse uute klientide värbamiseks ning investeeringute kaasamiseks. Võrreldes OneCoiniga tundub neil juba olemasolev äri ja ettevõtted hästi toimivat, soovivad lihtsalt kliendibaasi, investeeringuid suurendada ning rahalisi vahendeid kiiremini, paremini ja mugavamalt liigutada. Tundub vähem püramiid olevat kui OneCoin.

    Asse Sauga,
    krüptoraha ekspert
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.