Äripäev • 7. mai 2019 kell 3:00
Juhtkiri
Ainult tellijale

Säutsud, mis võivad osutuda saatuslikuks

Provokatiivne ja ründav stiil à la Donald Trump mõjub kui pommiplahvatus, mis tekitab purustava kontrollimatu lööklaine, kirjutab Äripäev juhtkirjas.

Foto: Anti Veermaa

Kevadine linnulaul kordub ühtviisi aastast aastasse, aga ikka osutavad inimesed sellele tähelepanu. Niisamuti võiksid Ameerika Ühendriikide presidendi Donald Trumpi säutsud sotsiaalmeedias olla miski, millega me oleme enam kui kahe aasta jooksul ära harjunud. Ometi reageerib maailm Trumpi emotsionaalsetele välkavaldustele endiselt teravalt ja valulikult. Äripäeva meelest tuleb niisuguseid globaalseid protsesse teraselt jälgida, sest sarnane juhtimiskultuuri ja läbirääkimiste taktika muster kordub mikrotasandil ka Eestis.

Üks Trumpi Twitteri säuts võib lennutada rahaturgudel miljardeid dollareid vastu taevast, nagu äsja juhtuski. Küünilisemad analüütikud võiksid välja arvutada ühe sõna või isegi ühe tähemärgi hinna. Äripäev hoiatas alles eelmisel nädalal, et USA börsirallisse tasuks suhtuda ettevaatlikult ning mitte minna kaasa lihtsa rahateenimise eufooriaga. Tulemus on käes – põhimõtteliselt kadus ühe lausega kuu aja börsitõus. Maailma majanduskeskkond on ebastabiiline ja ebakindel, sest ameeriklaste-hiinlaste kaubandussõda on tekitanud ja tekitab ülisuuri pingeid – väiksemad majandused sõltuvad sellest paratamatult. Mullu kehtestasid kaks maailma juhtivat majandust vastastikku 360 miljardi dollari ulatuses tollimakse.

Aasta algusest oleme kuulnud, et suurriikide läbirääkimised lähevad hästi ning peagi jõutakse kokkuleppele. „President Trump on väga lootusrikas," ütles asepresident Mike Pence reedel selle nädala keskpaika planeeritud USA-Hiina kohtumiste eel. Napilt kaks ööpäeva hiljem säutsus Trump, et kaubanduskõnelused lähevad praegu liiga aeglaselt, ja lubas tõsta 200 miljardi dollari väärtuses tariife Hiina kaupadele.

Varem ajakirjanduse ründamisega silma paistnud Trump on nüüd asunud levitama umbusku sotsiaalvõrgustike suunal, mis tõrjuvat konservatiivseid kontosid, mis omakorda vähendavat tema jälgijate arvu. Twitteri juht Jack Dorsey üritas aprillis Trumpiga kohtudes presidendile selgeks teha, et libakontode sulgemise tõttu kaotavad jälgijaid kõik. Trump seevastu on ähvardanud, et Facebook, Google ja Twitter teevad salajast koostööd, mille suhtes tuleb midagi ette võtta.

Kas sotsiaalmeedias tehtud avaldus on Trumpi ettekavatsetud läbirääkimiste taktika või järjekordne tema käekirja iseloomustav labiilne improvisatsioon? Vahet tegelikult pole. Provokatiivne ja ründav stiil toob vältimatult kaasa ebameeldivusi – pommiplahvatuse mõju on alati ulatuslikum kui vahetu sihtmärgi hävitamine.

Ohtlikud tagajärjed

Kui me ei suuda manipuleerivaid nähtusi läbi hammustada, võib see olla Eesti väikesele majandusele ülimalt ohtlik. See, kui provokatiivset ja reljeefset lähenemist pooldav poliitik kütab emotsioonid lakke veebis, on üks asi. Kui aga paanika ning ebakindluse foon haarab ettevõtjaid ja investoreid, puudutavad tagajärjed ja tekitatud ebakindlus suurt osa sootsiumist.

Paraku leidub Eestis leidub nii Trumpi talendi austajaid kui ka tema eeskuju järgijaid. EKRE üritab ka valitsuserakonnana igal võimalikul ja võimatul juhul saata toetajate heakskiiduks ja ühiskonna enamusele hirmuks sõnumit „Me pole pehmod!“. Äsja valitud riigikogus moodustati teiste seas president Donald Trumpi toetusrühm, mille kõik kuraditosin liiget kuuluvad EKRE fraktsiooni.

Hetkel kuum