• Kaupleja Alex on finantsturgudel kaubeldnud pool aastat.Foto: Anti Veermaa
  Jaga lugu:

  Kaupleja Alexi poolaasta kokkuvõte

  Eile möödus minu esimesest tehingust täpselt pool aastat. Kuue kuuga olen õppinud kauplemise kohta väga palju ja minu tehingute arv läheneb sajale.

  Kaupleja Alexi jooksevkonto saldo: 10 029,21 eurot

  Siit lingilt saate juurdepääsu kaupleja Alexi kauplemiskontole, kus on näha tehingute ajalugu ja avatud positsioonid.

  Olen tulemustega väga rahul. Kuigi minu maakleri vahendustasud on suhteliselt madalad, siis pärast vahendustasude ja SWAP-tasude mahaarvamist olen teeninud poole aastaga (tootlikkus) 2,5–3%. Ma arvan, et pärast esimest poolt aastat või tervet aastat ei peaks rahast rääkima. Pigem tuleks vaadata tagasi ja mõista oma vigu ja nõrkuseid, et neid tulevikus vältida.
  Ligi 100 tehingut
  Ma ei plaani selles artiklis rääkida oma emotsioonidest ega vigadest. Soovin täpsemalt tutvustada analüüsi, mille tegin oma kauplemisplatvormi statistikat kasutades. Ma pühendun rohkem kui ühele artiklile, et tuua järeldused kogu perioodi kohta.
  Alustan aruandega, mida saab MetaTrader 5 platvormiga vaadelda. Selle abil on mul võimalik jälgida mis tahes ajavahemikku ning sealt leiab huvitavaid fakte kauplemise kohta. Poole aastaga olen teinud 87 tehingut. 29 neist olid lühikesed positsioonid ehk avasin positsiooni müügitehinguga ning eeldasin, et instrumendi hind langeb veelgi. Sama perioodi jooksul avasin 58 pikka positsiooni, eeldades, et instrumendi hind hakkab tõusma.
  Edukam olin oma lühikeste positsioonidega, teenides kasumit 54%-l juhtudest. Üldiselt oli kasumlikke tehinguid 51%. Teine hea uudis on see, et minu maksimaalne absoluutne kaotus (maximum drawdown) oli –5,4%. See tähendab, et minu konto ei langenud alla 9460 euro. Tuletan meelde, et alustasin kauplemist 10 000 euroga.
  Tuska teeb suurim kaotus
  Samas ei meeldi mulle, et suurim kaotus oli 297 eurot ja suurim kasum 174 eurot. Kui arvestada tehingute keskmist, siis kasumiga ja kahjumiga suletud tehingute suhe oli peaaegu võrdne. See pole samuti hea näitaja. Ei tea, kuidas investorid ja spekulandid püüavad tagada, et keskmine kasum ja kahjum erineksid vähemalt kaks korda.
  Kaupleja Alexi tehingute väljavõte.Foto: Kaupleja Alex
  Teisest küljest, kui vaadata konto kasvudiagrammi, märkasin, et selle esimene pool liikus alla ja konto bilanss langes. Diagrammi teiselt poolelt on näha, et trend liigub üles, ja see on julgustav. Minu tehtud järeldused peaksid mind tulevaste tehingute tegemisel aitama, kuid neid järeldusi kirjeldan täpsemalt järgmises artiklis.
  Saate minu tulemusi ja positsioone reaalajas jälgida MetaTrader 5 platvormi vahendusel.
  Edukat kauplemist!
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aimar Ventsel: Kesk-Aasia õppetund – autoriteet pole jumalast antud
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Naftaturgu suunab 61aastase inseneri käsi
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Heiki Einpaul: kõige kõvema kisaga pole alati kõige suurem probleem
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Endised kolleegid läksid Ukraina hanke pärast kaklema
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.