1. juuni 2011 kell 11:08

Miks mul on tunne, et minu riik on mind petnud?

Viimase aja uudised ja me tipp-poliitikute väljaütlemised on mind üsna õnnetuks teinud. Ja ma ei saa sinna midagi parata, et ma tunnen, et minu riik ja seda juhtivad parempoolsed erakonnad on mind petnud. Miks?

Esiteks. Eelmisel nädalal kirjutati, et Euroopa Komisjoni värske kava kohaselt ei tohiks tööjõu ühikukulude kasv kolme aasta jooksul ületada euroala riikides 9%. Kohe kinnitasid Eesti riigijuhid, et meil sellele kavale vastuväiteid pole. Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Taavi Rõivas (reformierakond) tõttas küll esmaspäeval selgitama, et küsimus on vaid ühe lisaindikaatori jälgimises, mitte keelus ega direktiivis. Rõivase sõnul on mõeldamatu ja Euroopa Liidu vaba turu toimimise alustele vasturääkiv, et riigid hakkaksid kuidagi erasektori palku reguleerima. Kuid kas me saame ikkagi Euroopa Liidu institutsioonides vohavat bürokratismi ja kõige reguleerimise soovi arvestades uskuda, et see kava ühel hetkel siiski keeluks ei moondu?

Teiseks. Tööandjate Keskliit tegi eelmisel nädalal ettepaneku langetada kriisi ajal lakke tõstetud töötuskindlustusmakse määra järgmisest aastast. Rahandusminister Jürgen Ligi (reformierakond) teatas seepeale, et lubada töötuskindlustusmakse alandamist juba tulevast aastast oleks täiesti enneaegne.

Kolmandaks. Täna tuleb riigikogus esimesele lugemisele seadusemuudatus, mis piirab füüsilise isiku tulust lubatud mahaarvamiste kogusummat 3196 eurolt 1920 eurole. See mõjutab otseselt pea kõiki Eesti peresid, vähemalt neid, kel on kodulaen ja lapsed. Nagu ka mul.

Neljandaks. Euroopa Liidu ja euroala hätta sattunud riikide abipakettide ümber käivast jutust ei saa ma ammu enam muud aru, kui, et ma ilmselt pean varsti maksma hakkama. Kellele ja kui palju, pole veel selge, kuid ilmselt palju.

Seega tunnen, et mu riik on mind petnud. Et mina, lihtne palgatööline ei saa enam loota, et küll mu palk varsti kasvab (mida annab 9% palgatõusu kolme aastaga, tänaseid ja tulevasi hinnatõuse arvestades?!) Või vähemalt, et küll mu maksukoormus varsti langeb. Põhimõtteliselt on mult võetud õigus unistada. Minult on võetud unistus helgemast homsest.

Autor: Villy Paimets, Villy Paimets

Hetkel kuum