Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Advokaat: asutamispiirang toetab maa-apteeke

  Riigikogu otsus hakata tegelema apteekide asutamispiirangutega on arusaamatu. Mina ei ole näinud ühtegi analüüsi, mis veenvalt näitaks, et asutamispiirangud rikuvad isikute õigust tervise kaitsele, kirjutab Raidla Lejins & Norcousi partner Ants Nõmper.

  Ettevõtlusvabaduse asetamine kõrgemale isikute tervisest on pehmelt öeldes kummaline. Seda eriti, kui meenutada, et riigikohus on 2007. aastal juba teemat lahanud ning leidnud, et piirangute vastuolu põhiseadusega puudub.
  Järske pöördeid tervishoiualal on lubamatu teha ilma igakülgse eelneva analüüsita. Vaja on veenduda, et muudatuse plussid ka miinused üles kaaluvad. Maa-apteekide säilimise kindlustamise reaalseid alternatiive pole keegi välja pakkunud. Selge on aga nii palju, et maal uusi apteeke ei teki seni, kuni nende juurdehindlused ei tõuse. Kõik ülejäänu on rahvale puru silma ajamine.
  Maa-apteekide nõrgenemise põhjus, miks mõnedki neist on suletud, on olnud liiga madal juurdehindlus ning apteekide varasem kuhjumine linnades. Tahame euroopalikku kvaliteeti ruumide, sortimendi, personali teeninduse osas, aga seda eestiliku hinnaga. Ja tegelikult ei saa apteegid isegi seaduses ette nähtud tasu, vaid valitsus kehtestas seadusest madalama juurdehindluse. Madalate sissetulekute kiuste on asutamispiirangud täna ainus meede, mis pidurdab maa-apteekide hääbumist. Põhjus – see takistab proviisorite üleostmist linna ketiapteekide poolt. Nii lihtne see ongi. Seepärast on analoogsed asutamispiirangud kasutusel enamikes EL riikides.
  Juba on kõlanud mitmed asutamispiirangute pseudoalternatiivid. Esiteks ravimite müügi andmine maal perearstidele. Õnneks on arstkonnal jätkunud siiani kainet mõistust, et ise olla selle ettepaneku vastu. Apteegid ongi loodud selleks, et lahutada ravimite väljakirjutaja ja müüja ning tagada erapooletus. Teiseks, soov suunata ravimid tavapoodidesse müüki. Tegemist on linnainimese mugavuse küsimusega, kust saada peavalurohtu. Külamees ei hakkagi peavalu pärast kuhugi minema, küll on tal vaja elutähtsaid retseptiravimeid.
  Tegelikkuses on apteekide asutamispiirang linnades kõige odavam meede tagada maa-apteekide ellujäämine. Ei pea pikalt mõtlema, kumb väärtus on olulisem – ettevõtlusvabadus või maaelanike tervise kaitse.
  Ants Nõmper on esindanud Pharma Grupi huve.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Kai Realo: riigi konkurentsivõime ei teki üleöö, ka majandust tuleb juhtida
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Rahagurude välimääraja: keda usaldada? Vaata suurest tabelist, kes mis hinnaga nõu jagab!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Plaan küps: väikefirmadele terendavad soodsamad laenud
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Esinemine on alati ebamugav. Kolm nippi, mis annavad publiku ees julgust juurde
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Neste lahkus Rohetiigrist. Vastastikku jagatakse teravaid süüdistusi
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Maailma autohiidudele tootev firma tegi käiberekordi. „Mis siin öelda, eks ikka tuleb rahul olla“
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Amet hoiatab: käes on seakatku kõrgaeg Seakatk on tuvastatud juba kuuel metsseal
Sigade Aafrika katk (SAK) on tänavu tuvastatud kuuel metsseal Võrumaal ja Põlvamaal. Põllumajandus- ja toiduamet (PTA) hoiatab seakasvatajaid, kuna Lätis on tuvastatud katk ka kodumajapidamises.
Sigade Aafrika katk (SAK) on tänavu tuvastatud kuuel metsseal Võrumaal ja Põlvamaal. Põllumajandus- ja toiduamet (PTA) hoiatab seakasvatajaid, kuna Lätis on tuvastatud katk ka kodumajapidamises.
Kruuda soov maksukuriteo otsus tühistada kukkus läbi
Riigikohus jättis läbi vaatamata ärimees Oliver Kruuda individuaalkaebuse, milles ta taotles maksukuriteo kohtumenetluses kohaldatud õigusnormide põhiseadusega vastuolus olevaks tunnistamist.
Riigikohus jättis läbi vaatamata ärimees Oliver Kruuda individuaalkaebuse, milles ta taotles maksukuriteo kohtumenetluses kohaldatud õigusnormide põhiseadusega vastuolus olevaks tunnistamist.