• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Soome elavneval faksiturul langeb aparaadi hind

  Rahaliselt ei olnud müügikasv nii suur, sest faksiaparaatide hinnad langesid ilmselgelt. 1995. aasta esimeste kuude andmed näitavad, et samasugune tendents jätkub.
  Tolliandmete järgi toodi fakse Soome eelmisel aastal kokku 30 518. Sissetoodud fakside koguhind oli 100,7 mln marka.
  Termopaberi soosing Soomes on tasapisi vaibumas. 1993. aastal oli tavalise paberi fakside osakaal kõikidest müüdud seadmetest ligi kolmandik ehk ca 40%. 1994. aastal tõusis nende osa 45 protsendini ja käesoleva aasta arvud näitavad, et tendents on jätkuv: näiteks märtsis müüdud faksidest oli vähemalt 55% tavalise paberi faksid. Neist pooled olid laserid, tindipritseseadmeid müüdi veidi vähem.
  Hariliku paberi soosing on põhjendatav paberi parema töötlemisvõimalusega ning teksti parema säilivusega. Termopaberifaksid maksavad 2000--4000 Soome marka, tindipritsefakside hinnad on langemas alla 6000 marga, ehkki üldine hinnatase on praegu veel 6000--8000 vahel. Laserfakside müügihinnad on osaliselt langemas alla kümne tuhande. Üldine müügihind on küll praegu veel 10 000--15 000 marka. Kallimaid on vaid 10--15% müüdud laseritest. Seadmed ei juhata enam vähem jõukamat ostjat automaatselt termopabereid valima.
  Juhul kui sellega peamiselt saadetakse teateid, siis pole printimisjäljel nii olulist tähtsust kui siis, kui faks on mõeldud valdavalt sõnumite vastuvõtmiseks. Kui saabuvaid teateid pole vaja paberil alles hoida, on ükskõik, millisele paberile need on prinditud. Suured termopaberifaksid on vajumas ajalukku, tavalise paberi kasutamine laieneb, aga väikesed ja odavad termopaberifaksid jäävad alles väikefirmade esimese masinana.
  Faksmodemite rünnakut ennustati Soomes juba eelmisel aastal. Peaaegu kõigil praegu müüdavatel kiiretel modemitel on faksimisvõimalus, aga tavaliste fakside positsioone nad pole kõigutanud.
  Faksimüügi kasvu üks põhjusi võib olla seadmeuuendused. Paari eelnenud aasta jooksul langes müüdud fakside arv Soomes tavapäraselt 25 000 masina tasemelt 30% võrra. Seadmed vananesid ja nüüd on käima läinud vanemate masinate vahetamine uuemate mudelite vastu. Teine suur faksiostjate rühm on uued ärimehed ja väikefirmad, kes varustavad end põhivahendiga.
  Firmasiseselt on oluliselt suurendatud fakside arvu. Nii nagu ühe ühise telefoni asemel on üsna paljudel töötajatel oma telefon, nii jaotatakse ka fakse kasutajate lähedusse. Suured ja mitmekülgsed faksid paigutatakse üldkasutusse, odavamad ja vähem mitmekülgsemad osakondadesse ja töölaudadele.
  Termopaberifaksidest müüakse Soomes 95% edasimüüjate kaudu. Tindipritsefaksidest müüakse eadsimüüjate kaudu 70% ja otse maaletoojatelt 30%. Laserfakse müüvad edasimüüjad 50% ja otsemüüjad sama palju.
  Soome turuliidrid on Canoni ja Brotheri esindajad. Mõlema müüdud seadmete koguarv kasvas ja Brother müüs peaaegu topelt endisest kogusest. Canoni osakaal langes arvulisest kasvust hoolimata 44,2 protsendilt 35,8 protsendile. Peale Brotheri tõusis ka Ricohi ja Olivetti osakaal. Olivetti tuli Soome turule alles 1994. a ja haaras kohe 6,1% turust. Üle 10% piiri tavalise paberi fakside müügist ületasid Canon ja Toshiba. Selles rühmas paistis silma Olivetti, kelle tavalise paberi faks OFX 3100 on omasuguste seas turu odavaim -- 7000 marka. Kõigil ei olnud mullu tavalise paberi masinaid. Näiteks Brother tõi oma laserfaksi Soomes müüki tänavu kevadel. Uudistuva konttori
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Toiduliidu juht: ma ei saa aru, kas meil on sügisel gaasi või ei ole
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Starbucks väljub viimaks Vene turult
Starbucks teatas lõplikust väljumisest Vene turult, kus ketil oli 130 kohvipoodi ja ligi kaks tuhat töötajat.
Starbucks teatas lõplikust väljumisest Vene turult, kus ketil oli 130 kohvipoodi ja ligi kaks tuhat töötajat.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Soome suurim maasikakasvataja palkab ukrainlaste asemele tailased
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Ehituses mõjutavad otsuseid riik, alampakkujad ja teadmatus
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.