19. detsember 1995 kell 22:00

Lacto pühendub täispiimatoodete valmistamisele

Alates septembrist rendib AS Lacto kogu Rapla piimatööstust, jätkates ühistu Rapla Piim tootmispraktikat eelkõige kvaliteetse või ja hapukoore tootmisel. Kombinaat oli pankrotiohus

Ühistu Rapla Piim juhatuse esimees Reet Mänd kinnitas, et kui Lacto poleks Rapla piimakombinaati nende käest rendile võtnud, oleks kombinaat tingituna suurtest võlgadest ilmselt pankrotti läinud. Lacto presidendi Jaqub Haidary sõnul pööratakse järgmisel aastal enam tähelepanu täispiimatoodete, nagu piim, keefir, pett ja kohupiim, tootmisele.

Lisaks juurutatakse Rapla piimakombinaadis mitut uudistoodet, millest ühe tähtsamana nimetas Haidary juustu.

«Ma esindasin Araabia Ühendemiraatides käinud Eesti delegatsioonis ainsana piimatöötlejaid, sellest on väga kahju,» rääkis Haidary, «Araabias tunti erakordselt suurt huvi nii Eesti pulbri kui juustu vastu.»

Haidary sõnutsi mõistab ettevõtte juhtkond, et praegustes tingimustes tuleb talunikke aidata ja võita sel teel enda poole rohkem piimatootjaid.

«Me ei kiirusta praegu suuri investeeringuid tegema, et ei juhtuks nii, et meil on kallid seadmed, piima aga ei jätku,» möönis Jaqub Haidary. «Püüame aidata ka oma talupidajatest koostööpartnereid, ostes neile uusi lehmi, kombaine ning muud vajalikku.»

Aasta alguses alustab Lacto lisaks suuremahulisele pulbri- ja täispiimatoodete tootmisele ka karamellkommide tootmist.

Praegu ekspordib AS Lacto 80% oma toodangust, millest põhiosa moodustab pulber ja piimrasv. Kolme aasta jooksul on Lacto Rapla pulbri- ning piimatööstusesse investeerinud 15 miljonit krooni.

Rapla piimakombinaadi kasutamise eest maksab Lacto iga kuu Rapla Piimale 60 000 krooni renditasu, samuti on ta enda kanda võtnud mitmesse miljonisse ulatuvad ühistu võlad tootjatele, riigile ja erastamisagentuurile. Neli miljonit krooni on ta juba tasunud.

ASi Lacto järgmise aasta käibeks prognoosis Haidary 150--200 miljonit krooni.

Hetkel kuum