7. jaanuar 1996 kell 22:00

TALO esitab sel nädalal ettepanekud palgatõusu kohta

Kultuuritöötajate ametiliidu juhataja Linnar Kaldmaa sõnul pole TALO rahul selleks aastaks ettenähtud keskmiselt 13 protsendi suuruse riigiasutuste töötajate palgatõusuga. Tema teatel peab palgatõus ulatuma vähemalt elukalliduse tõusuni, milleks on sel aastal prognoositud 20 protsenti, ja isegi ületama seda.

TALO soovib jätkata suvel alanud läbirääkimisi valitsusega, mis on seni visalt edenenud. «Valitsus on jäigalt kinni 13% palgatõusus, mis meie meelest pole piisav,» märkis Kaldmaa.

Riigieelarves on Kaldmaa teatel palgatõusu võimalused olemas. «Sinna on juba planeeritud õpetajate umbes 30protsendiline palgatõus lisatasuna, teine võimalus on kasutada n-ö töökohtade reservi,» märkis Kaldmaa.

Statistika põhjal jäid haritlaste ja kultuuritöötajate palgad eelmisel aastal alla põllumajandustöötajate palkadele. Kultuuritöötajate kongress võttis detsembris vastu otsuse, et vajaduse korral minnakse streigi teed. «Pole tähtis, millal see korraldatakse, aga me valime valitsusele kõige valusama päeva,» kinnitas Kaldmaa.

Riikliku lepitaja Leonhard Tammiku sõnul esitas TALO neile juba eelmise aasta lõpus pöördumise hakata osalema läbirääkimistel valitsusega.

Valitsus on tema sõnul oma esinduse moodustanud ja seda juhib haridusminister Jaak Aaviksoo. «TALO kui probleemi tõstataja peab esitama palgaprojekti ja täpselt välja ütlema oma nõudmised,» lisas Tammik.

Tammik märkis, et praegu on raske palgasoove rahuldada, kuna riigieelarve on juba kinnitatud. «TALO pidanuks oma nõudmistega välja tulema eelmise aasta lõpus,» lausus Tammik. ÄP

Hetkel kuum