11. veebruar 1996 kell 22:00

Tormine nagu ookean

RASi Ookean pankrotiprotsessist, mille algatas laeva külmutusseadmete masinist, on kujunenud Eesti põnevaim protsess. Tegemist on Eesti suurima pankrotiga -- firma vastu on üle 3500 võlausaldaja esitanud võlanõudeid üle 500 miljoni krooni kohta. Pankrotiprotsess ähvardas veel mõni kuu tagasi võtta lausa poliitilise pöörde, kui paar tuhat vene meremeest nõudis järjest valjemal häälel saamata töötasu. Pankrotihaldurid on suutnud Lõuna-Aafrika vetes kalastava laeva müügirahast enamiku palgavõlgadest nullida ning maksta koondamistasusid.

Ookeani pankrot tuleb lahendada Eesti pankrotiseadusest lähtudes. Ometi on seda protsessi iseloomustanud algusest peale rahvusvaheline mastaap. Ja mitte ainult seepärast, et kibestunud Soome pangad on näiteks ülemaailmse kindlustusfirma Lloyds ajakirjas «Lloyds List» manitsenud ja ähvardanud Ookeani laevade võimalikke ostjaid, vaid seepärast, et Ookeani endised koostööpartnerid on mööda maailma laiali.

Et tekkinud probleeme lahendada, peab tundma rahvusvahelist äri, keeli, eri riikide seadusi. Pankrotihalduritel Arno Mägil ja Aivar Leismannil on abiks vandeadvokaat Urmas Arumäe, kes on omandanud San Francisco ülikoolis rahvusvahelise juhtimise magistrikraadi. Piltlikult öeldes, kui Mägi ja Leismann on eesliinil (LAVi ülemkohtus, Londonis läbirääkimistel), siis Arumäe kindlustab tagalat.

Võib arvata, et lähemal ajal suundub pankrotiprotsessi peatähelepanu ka kodutanumale. Nimelt algatas riigi täitevamet üle-eelmisel nädalal kriminaalasja Tallinna ja Harju täitevbüroo ametnike vastu, kelle volitusel müüdi vahetult enne pankroti väljakuulutamist Ookeani vara. Nii sai väga odavalt 9 laeva Ookeani endistele töötajatele kuuluv AS Kalbur-F.

Hetkel kuum