20. veebruar 1996 kell 22:00

Eesti Pank nõustab Ukraina rahareformi

«Eesti rahareformist on Ukrainas omaette kaubamärk kujunenud,» ütles Kraft ettepaneku kohta, mille Ukraina keskpank tegi Eesti Pangale Krafti ja välisminister Kallase Ukraina-visiidi ajal.

Krafti sõnul on Ukraina juhtide pikaajaline uue rahareformi ja grivna (uus rahaühik) käibelevõtmise plaan hakanud konkreetset kuju võtma, kuid selle elluviimise kiirus sõltub eelarvedefitsiidi vähendamisest.

Eesti delegatsiooni Ukrainas oleku ajal oli seal ka rahusvahelise valuutafondi (IMF) missioon, arutamaks seni edasi lükatud tugilaenu viimase osa andmist Ukrainale.

Vahur Krafti hinnangul Ukraina selle laenu ka saab, sest eelarvepuudujäägiks plaanib Ukraina käesoleval aastal valitsuse ja kohalike omavalitsuste peale kokku 2,3% sisemajanduse kogutoodangust (SKT). Eelmisel aastal oli Ukraina eelarve puudujääk 8% SKTst.

Kraft lisas, et Ukraina tähendab Eesti jaoks suurt potentsiaalset turgu. Eesti ettevõtetele on oluline, et 14. märtsil jõustub Eesti ja Ukraina vaheline vabakaubanduse leping, mille kohaselt kaotavad mõlemad osapooled kõik ekspordi- ja imporditollid.

Hetkel kuum