25. märts 1996 kell 22:00

Pariis ja Bonn valmistavad ette valuutaliidu loomist

Esmaspäeval päevalehes Liberation avaldatud artiklis kinnitas Prantsuse president Jacques Chirac Prantsusmaa kavatsust ühineda valuutaliiduga 1999. a. «Nii Pariisis kui Bonnis oleme me veendunud, et ühine valuuta tuleb. Me suudame kinni pidada ühise Euroopa valuuta plaanist,» kirjutas ta. Presidendi sõnul on ajakava teostatav, ehkki aega on vähe.

Praeguses olukorras, kus Prantsusmaa majanduskasv on eelarveminister Alain Lamassoure' sõnul alates eelmise aasta keskpaigast olnud nullilähedane, on peamine raskus riigivõla vähendamine. Valitsus on seadnud eesmärgiks alandada riigivõlga 1996. a nelja protsendini sisemajanduse kogutoodangust, et täita 1998. aastaks Maastrichti lepingus sätestatud 3 protsendi tingimus.

Ühisrahale ülemineku korral nõuab Prantsusmaa kohustusliku vahetuskursisüsteemi kehtestamist rahaliiduga ühinevate ja sealt välja jäävate valuutade vahel.

Enne valuutaliidu jõustumist tuleb Euroopa Liidul lahendada ka rahvusliku valuuta devalveerimise probleem, mis moonutab vaba konkurentsi. «Prantsusmaa teeb ettepaneku nende riikide karistamiseks, kes üldist distsipliini rikuvad,» kirjutas president, ühtegi liikmesriiki nimetamata. Teatavasti on Suurbritannia, Hispaania ja Itaalia valuuta Prantsuse frangi ja Saksa marga suhtes alates 1992. a. oluliselt langenud.

Opositsioonis olevate sotsiaaldemokraatide kesised tulemused nädalavahetusel toimunud kolme liidumaa valimistel andsid kantsler Helmut Kohlile senisest tugevama mandaadi kärpida riiklikke kulutusi ja viia Saksamaa kavandatavasse rahaliitu.

Kohli partei kristlikud demokraadid võitsid kõige olulisemateks peetud valimised Baden-Württembergis ning esinesid hästi ka Rheinland-Pfalzi ja Schleswig-Holsteni liidumaal. Valitsuskoalitsiooni kuuluvad vabad demokraadid said hea tulemuse kõigil kolmel liidumaal.

Valimiste tulemusel tugevnenud koalitsiooni üks peamisi poliitikasuundi on Euroopa integratsiooni süvendamine, mille põhielement on ühisvaluuta. Sotsiaaldemokraatide euroskepsis seekord valijates poolehoidu ei leidnud. Ilmselt näevad sakslased vaatamata majanduse praegustele probleemidele valitsevas koalitsioonis paremat garantiid tööpuuduse probleemi lahendamiseks.

Tänasel Saksamaa ja Prantsusmaa rahandusministrite ja keskpankade juhtide kohtumisel Lavalis oodatakse Theo Waigelilt ning Jean Arthuisilt kinnitust kahe suurriigi kavatsuste kohta Maastrichti lepingust kinni pidada.

Kohtumine on kahe riigi viimane võimalus hajutada enne 29. märtsil algavat Torino konverentsi avalikult kahtlused Prantsusmaa ja Saksamaa Euroopa majandus- ja valuutaliiduga liitumise ümber. REUTER-FT-BNS

Hetkel kuum