25. märts 1996 kell 22:00

Venemaa ja Valgevene liit tiheneb veelgi

Aleksandr Luka?enko teatas Venemaa televisoonis, et kahe riigi liidulepingule kirjutatakse alla 2. aprillil. «Aitab rahva lollitamisest ja sõlmigem tõelise liidu leping, mis kehtestab rahvusülesed institutsioonid ja ühise eelarve,» sõnas ta.

Liidu loomine nõuaks Luka?enko arvates 18--24kuulist üleminekuperioodi ning liitumist juhiks ülemnõukogu, kuhu kuuluksid kummagi maa president, peaminister ja tipp-parlamendiliikmed. Liiduleping kuulub ratifitseerimisele mõlema maa parlamendis.

Pühapäeval avaldas Minski tänavatel meelt ligi 30 000 inimest president Luka?enko plaani vastu taasühendada Valgevene Venemaaga. Meeleavaldus oli suurim pärast NSV Liidu lagunemist 1991. a ning iseseisvust nõudnud rahva ja miilitsa vahel oli kokkupõrkeid, kui rahvas piiras televisioonimaja ja nõudis eetrisse pääsemist.

President Jeltsini pressiesindaja Sergei Medvedevi sõnul sarnaneb tulevane liiduleping Euroopa Liidu lepinguga. Ta lisas, et tegemist ei ole uue riigi loomisega, samuti on liiga vara rääkida ühisele valuutale üleminekust.

President Jeltsin toonitas eile enne äralendu Norrasse, et Venemaa ei kavatse luua Valgevenega üht riiki ning et tulevane liiduleping määratleb piiratud integratsiooni kahe slaavi riigi vahel. Samas ta lisas, et Valgevene on läinud teistest SRÜ riikidest tunduvalt kaugemale «kahe riigi vahelise liidu loomisel».

Venemaa valitsuse majandusreformikeskuse esindaja Roland Nashi sõnul võimaldaks juba kehtiv tolliliit mõlemas riigis hindu alandada.

Mullu plaanitud kahe riigi ühise valuuta loomisest ei tulnud teatavasti midagi välja, kuna Valgevene ei soostunud loobuma oma rahanduse autonoomiast ja omaette keskpangast. Mõlemad riigid loodavad tänavu taas majanduskasvu teele jõuda. REUTER-ÄP

Hetkel kuum