11. juuni 1996 kell 22:00

Konest saab suurim eskalaatorite tootja

O&K Rolltrappen GmbH ei tähenda Konele hüpet tundmatusse, kuna alates 1987. a Kruppiga sõlmitud lepingust kuulub firmale ettevõttest 40 protsenti.

Seni Kruppile kuulunud 60 protsendi Rolltrappeni aktsiate eest maksab Kone 1,6 miljardit Eesti krooni -- omaenese aktsiates. 24. juunil toimuval aktsionäride üldkoosolekul on kavas kinnitada kinnine aktsiaemissioon Krupp kontsernile, mis annab viimasele 10 protsenti Kone aktsiatest ning hääleõigusest.

Emissioonil märgib Krupp ka hääleõiguslikke aktsiaid. See on mõnevõrra üllatav, kuna seni on neid kindlalt hoitud ettevõtte asutanud perekonna valduses. Seega on tehing suurem ning kaalukam, kui esialgu paistab, kuna esimest korda laseb perekond Herlin firmasse mõjuka kaasosaniku. Samas jääb Kone endiselt pereettevõtteks, Herlinidele kuulub firmas üle 60 protsendi.

Hääleõiguse eest tuleb Saksa kontsernil maksta kõrget hinda -- 915 Soome marka (2380 EEK) aktsia eest kõrvutatuna 520margase (1350 EEK) börsikursiga läinud nädala neljapäeval.

O&K Rolltrappen ei ole käibe poolest mingi hiiglane: kontserni mullune käive ulatus 2,16 miljardi Eesti kroonini. Turg on aga väga väike, kõigest 12,6 miljardit krooni, millest Aasia arvele langeb 62 protsenti, Euroopale 17 ning Põhja-Ameerikale 11 protsenti. DI-KL

Hetkel kuum