16. juuni 1996 kell 22:00

Mineraalvill on eluohtlik

Kõigepealt keelati ära asbest. Siis kõrvaldati kasutuselt ohtlikud lahustid. Nüüd on järg mineraalvilla käes. Nii hindab olukorda Taani puuseppade ametiühing, kelle tellimusel see uuring valmis.

Mineraalvilla omadusi uurisid 18 kuu jooksul rahvusvahelised eksperdid. Nad jõudsid järeldusele, et mineraalvill on ohtlik nii ehitustöölistele kui ka nendes majades, kus seda on kasutatud, elavatele inimestele. Kui ehitajatele võib see põhjustada vähktõbe, siis majaelanikele põhiliselt allergiat, kõlas järeldus.

Taani puuseppade ametiühing saatis nüüd tööturuministrile otsese taotluse keelustada mineraalvilla kasutamine. Niisugune keeld oleks raske hoop kontsernile Rockwool, millel on 5800 töötajat ja mille käive on 5,5 miljardit Taani krooni.

Taani puuseppade ametiühing soovitab edaspidi mineraal- ja kivivilla asemel kasutada alternatiivseid isolatsioonimaterjale.

Rockwool ise kummutab uuringu soovitused ning kinnitab, et mineraalvillale alternatiivi ei ole. DI

Hetkel kuum