6. oktoober 1996 kell 22:00

Eesti eksport augustis hoogustus

Majandusministeeriumi analüüsi- ja prognoosiosakonna peaspetsialist Merike Riipinen põhjendas ekspordi kasvu augustis suvepuhkuste lõppemisega. «Juunis ja juulis ei müünud paljud Eesti ettevõtted puhkuste tõttu oma toodangut välismaale,» ütles ta.

Ainult augusti andmed ei luba teha ekspordi-impordi vahekorra kohta pikemaajalisi üldistusi, lausus Riipinen. Tema sõnul on selleks aastaks prognoositud kaubavahetuse negatiivse bilansi pidevat suurenemist.

1996. aasta kaubavahetuse defitsiit on prognooside järgi 11 miljardit krooni.

Ühe tendentsina iseloomustab väliskaubandust sellel aastal toiduainete ekspordi osatähtsuse vähenemine. Langust valmistoiduainete väljaviimises põhjustavad Venemaa kehtestatud topelttollitariifid, samuti Eesti Tubaka sulgemine, kommenteeris Riipinen.

Samas suureneb pidevalt tekstiilitööstuse osakaal ekspordis. Augustis kasvas tekstiiltoodete eksport võrreldes juuliga kaks korda.

Riipineni sõnul viib Eesti välja põhiliselt valmisrõivaid, millest 88 protsenti müüakse Euroopa Liidu maadesse. 3/4 eksporditavatest rõivastest on tehtud allhanke korras. See tähendab, et Euroopa Liidu rõivatootjad kasutavad Eesti tööjõudu õmblustöödeks. Suurim allhanke tellija on Soome.

Eesti kümne olulisema ekspordipartneri hulka tõusis augustis ka Kesk-Ameerika riik Belize, kuna ostis Eestist kaks kalalaeva.

Hetkel kuum