9. oktoober 1996 kell 22:00

Valitsus asub teenuseid offshore-firmadele maksustama

Tulumaksuseaduse paragrahvi, mis käsitleb mahaarvamisi tulust, on sellest lähtuvalt täiendatud sättega, et tehakse mahaarvamisi tulust madala maksumääraga riikides või piirkondades registreeritud isikutele osutatud teenuste eest, kaasa arvatud juhtimis- ja konsultatsiooniteenustelt makstavatelt tasudelt. Vastavate riikide ja piirkondade nimekirja kinnitab valitsus.

«Ma ei näe selles midagi hirmutavat, kui võetakse lõpuks ometi midagi selle vastu ette, et Eesti ausad maksumaksjad ei kandiks oma tulusid offshore-firmade kaudu maksude alt ära,» lausus rahandusministeeriumi osakonnajuhataja asetäitja Lemmi Oro.

Ta lisas, et offshore-riikidest nimekirja tegemine on võetud plaani Läti eeskujul, kus selline seadusesäte on juba aasta aega jõus. Läti maksuseaduste järgi maksustatakse maksuvabades piir-kondades registreeritud firmadele tehtavad väljamaksed 25protsendiliselt.

Eestis sellist nimekirja veel ei ole, aga see hakkab sisaldama paarikümmend offshore-piirkondadena tuntud nime. «Puhtpoliitiliselt ei ole võimalik sinna lülitada näiteks USA Delaware osariiki,» lisas Oro.

«Viimse sendini offshore- firmade raha maksu alla panna ei ole õnnestunud tervel maailmal. Ikka on leitud mingi järgmine võimalus,» jätkas Oro.

Kaubandus-tööstuskoja juristi Reet Tederi sõnul on eelnõu autorid lähtunud, et kõik offshore-firmad on loodud maksupettuse eesmärgil ja järelikult on nende kulud maksumaksjate tulud, mis peaksid kuuluma maksustamisele.

Samuti võib Tederi sõnul esile tuua juhtumid, kus suured reisilaevad on registreeritud offshore-piirkonnas, näiteks Küprosel asuvas ettevõttes. «Sel juhul järgneks ilmselt kohene laevanduse pankrot,» lisas Teder.

Lemmi Oro täpsustas, et seadust parandades lähtutatakse sellest, et Eestil on Eesti tuluallikast saadud tulude esmamaksustamise õigus. Kui mitteresident (offshore- firma, ÄP) on niisuguse tulu Eestis saanud, siis Eesti kasutab seda rahvusvaheliselt tunnustatud õigust, märkis Oro.

Põhjus, miks maksumäär on 15%, mitte tavapäraselt 26%, seisneb Oro sõnul selles, et eeldatakse kulude olemasolu.

Offshore-firmade müügiga tegeleva Suntinger Five Internationali Eesti filiaali direktor Enn Heinsoo sõnul jääb siiski suur osa nende väljatöötatud skeemidest seaduse muutumisel puutumata.

«On riike, mis kunagi sinna nimekirja ei hakka kuuluma ja järelikult keskendume neile,» lausus Heinsoo.

Eestis tegutseb seitse-kaheksa offshore-firmade asutajat, kellest aktiivsemad müüvad nädalas kuni kümme firmat.

Kokku on maksude optimeerimisest huvitatuil võimalus valida umbes 40 offshore-piirkonna vahel.

Offshore-firma ostmine maksab alates 10 000 kroonist (USAs registreeritud) kuni 100 000 kroonini (registreeritud Luxemburgis, Liechtensteinis).

Hetkel kuum