21. oktoober 1996 kell 22:00

Kas toimus parempööre?

Reformimeelsete parteide ja poliitikute positsioon tugevnes märgatavalt. Ootasin seda. Ilmselt on ühiskonnas hakanud toimuma selginemine. Pärast 1995. aasta valimisi olid ootused väga suured. Praktikas aga nähti, et mingisuguseid lihtsaid lahendusi ei ole. Sellega on poliitiliste populistide mängumaa ahenenud.

Koonderakonna valimisliit Tallinn sai pealinnas palju hääli, kuid see saavutati sellega, et nimekirja meelitati palju tuntud nimesid, kes koonderakonnaga otseselt seotud ei ole.

Tallinnas on sama seis nagu pärast 1995. aasta riigikogu valimisi Eesti poliitikamaastikul tervikuna. Kui reformierakond soovib oma valimisvõitu realiseerida, siis meie oleksime nende potentsiaalne valitsuspartner. Aga veel on vaja täpselt kaheksa häält juurde.

Üksikisikutena võiksid kaheksa toetajat tulla ka koonderakonna ridadest. Valimisliiduga Tallinn tervikuna ei näe ma aga võimalust meie programmi realiseerida.

Selle valimisliiduga on kavandatavaid muudatusi praktiliselt võimatu ellu viia, sest koalitsioonis oleks nende puhul partner see, kes tänagi juhib Tallinna linna. Valimisliit Tallinn peaks seega kas lõhenema või jõuliselt tagasi tõmbuma.

Koostöö keskerakonnaga on aga äärmiselt vähetõenäoline.

Väga palju spekuleerime parem- ja vasakpoolsuse mõistetega. Teod on ühed, aga programmid on ju kõigil juhtivatel erakondadel tsentristlikud. Vaid ühes või teises küsimuses kõiguvad seisukohad siia-sinna. Ilmselt on rahvani jõudnud koonderakonna vari korruptsioonis. Tundub, et mõnes mõttes olid kohalikud valimised koonderakonnale löögiks. Valitsuse tasandil olid ju peaministri ütlemised enne valimisi täiesti pretsedenditud. Eks nüüd on oodata teise valitsuskoalitsiooni liikme sama teravaid ütlemisi. Kindlasti see mõjutab valitsuskoalitsiooni.

Tallinnas on olukord päris huvitav. Suhteliselt sarnane seisuga, mis tekkis parlamendis pärast 1995. aasta riigikogu valimisi. Keegi ei saa teha pealinnas üksinda enamusvalitsust ja keskerakonnal on jällegi oma roll. Täiesti võimalik on, et keskerakond teeb liidu reformierakonnaga. Ühe tõsise parteina oleme arutanud kõiki variante. Nii enne kui ka pärast valimistulemuste selgumist, sest midagi oli ju võimalik prognoosida. Otsust me veel langetanud ei ole.

Koostööd saab teha uues Tallinna linnavalitsuses ka Isamaaliiduga, sest ei Isamaa ega keskerakond ole enam need, mis nad olid 1992. aastal.

Isamaaga kattuvad meil päris mitmed arusaamised. Koonderakond pole aga lähiaegadel meie suhtes eriti aus olnud, mis pole meil meelest läinud. Kuid see pole veel keskerakonna juhatuse arvamus.

Hetkel kuum