13. november 1996 kell 22:00

Standard sai Ühendriikidest tellimusi

Vaikselt juba tegeleme nende tellimustega, sest mööblit tahetakse seal näha juba tuleva aasta jaanuari teisel poolel, sõnas Enn Veskimägi.

Tema sõnul oli kõige huvitavam tellimus firmalt TransAmerican, kellel on Ameerikas üle 100 arhitektibüroo.

«Enam pole taganemisteed, nüüd on vaja sellel turul müüma hakata,» on messi järel öelnud Standardi esitluse ette valmistanud vahendusfirma American Eagle Trading Company (AETC) president John MacDonald. Mais sõlmitud lepingu kohaselt esindab AETC Standardit Ameerikas.

New Yorgi messil esitles Standard büroomööbli seeriat Star, mis valmis tänavu kevadel. Üks analoogne mudel on väljas ka täna avataval Tallinna rahvusvahelisel mööbli- ja sisustusmessil, kinnitas Enn Veskimägi.

«Erinevalt Euroopa mööbliturust ei ole Ameerikas oluline mööblitootja nimi või kaubamärk, vaid toote disain, kvaliteet ja hind,» ütles messilt naasnud Standardi turundusjuht Alo Streimann. «See annab Standardi toodetele USAs suuri võimalusi,» tõdes ta.

Standardi toodete müümisest oma nime all oli huvitatud ka nelja suurema USA büroomööblitootja hulka kuuluv Bowling, kellel on oma müügikett. «Läbirääkimiste käigus võime tõesti kunagi nii kaugele jõuda,» nentis Enn Veskimägi. Esialgu on Standardi müügistrateegia tema sõnul väiksemate tellimuste täitmine ja logistikasüsteemi arendamine.

«Miljardiliste käivetega kettide jaoks oleme me kääbustootjad,» märkis Veskimägi. Ketid on huvitatud kogustest, mille täitmine eeldab tootmisvõimsuste kasvu, kinnitas ta.

Esimesel aastal on reaalsed kogused USA turule 3 mln krooni eest mööblit kuus, kinnitas Veskimägi.

Eesti puutööliidu andmetel on selle aasta üheksa kuuga Eestist USAsse mööblit eksporditud 1,4 miljoni krooni eest. Suuremad Eesti mööblitootjad seni USAs oma toodangut müünud ei ole. Äripäeva andmetel ei ole Ameerika turule pürginud ka Skandinaavia mööblitootjad, neist ainsana müüb USAs mööblit IKEA. USAs on ka mööblimüügikett Scandisain, mille on loonud üks Taani päritolu ameeriklane.

Hetkel kuum