16. detsember 1996 kell 22:00

Boeing ja McDonnell Douglas loovad ühisfirma

Boeing on maailma suurim tsiviillennukite tootja, McDonnell Douglas on spetsialiseerunud sõjalennukite valmistamisele. Ühinenult möödub uus kompanii Euroopa konsortsiumist Airbus Industrie ning hakkab pakkuma arvestatavat konkurentsi USA juhtivale kaitsetööstusgrupile Lockheed Martin. Tehingu maksumus on 13,3 miljardit dollarit.

Ühinenud ettevõtte peakontor hakkab asuma Seattle'is, Boeingu kodulinnas, ehkki kompanii kaitseharu juhtimist jätkatakse McDonnell Douglase baasist St. Louises. Ettevõtet hakkab juhtima Boeingu tegevdirektor Philip Condit, kellest saab uue firma juhatuse esimees ning peadirektor. McDonnell Douglase tegevdirektor Harry Stonecipher saab presidendi ning tegevdirektori ametikoha.

Condit loodab tehingule konkurentsiameti kinnituse saada lähema kuue kuu jooksul. Kompaniide tegevus on peamiselt teineteist täiendav. Ühinemine võimaldab aastas kokku hoida enam kui miljard dollarit.

Võttes McDonnell Douglase üle viimase jaoks suhteliselt nõrgas seisus, suurendab Boeing oluliselt oma osalust nii tsiviil- kui sõjalennunduse alal. McDonnell Douglase tegevdirektorile Harry Stonecipherile tähendab liitumine lüüasaamist, kuna firma ei suutnud jääda iseseisvaks tsiviillennukite valmistajaks. Sel aastal on firma müünud vaid 40 tsiviillennukit. McDonnell Douglase turuosa üle võttes möödub Boeing oma peamisest rivaalist, Euroopa konsortsiumist Airbus Industrie, millele kuulub ligikaudu üks kolmandik maailma tsiviillennukite turust.

McDonnell Douglas toob ühinenud firmasse oma positsiooni maailma suurima sõjalennukite tootjana, mis aitab ühinenud ettevõttel pakkuda tõhusat konkurentsi USA juhtivale kaitsetööstusgrupile Lockheed Martin. Boeingu avaldatud andmetel moodustab kaitsetööstus McDonnell Douglase tootmisest 75 ning Boeingu tootmisest 40 protsenti. Seetõttu peab tehingu läbi vaatama ka Pentagon.

USA lennundusfirmade liitumine näitab, kui palju lihtsam on USA firmadel konsolideeruda kui nende Euroopa konkurentidel, kelle ühisrinnet lõhestab rahvuslik rivaalitsemine. FT-REUTER

Hetkel kuum