26. veebruar 1997 kell 22:00

Eesti majandus valmistub hüppeks

T?ehhist, Ungarist ja Eestist saavad Euroopa tiigermajandusega riigid. Ehkki areng nendes riikides võib praegu tunduda aeglane, on oodata suurt hüpet. Nii väidab maailmapanga finantsharu rahvusvahelise finantskorporatsiooni (IFC) ekspert Jannik Lindbæk, kes on spetsialiseerunud riiklike ettevõtete erastamisele endistes plaanimajandusega riikides.

Lindbæk võrdleb Eestit, T?ehhit ja Ungarit Lõuna-Korea, Malaisia ja Filipiinidega, mis kuuekümnendatel olid kõik suurte probleemidega arengumaad. Maailmapanga tegevuse alustamine tõstis peagi esile varjatud ressursid. Areng kulges algul aeglaselt, ent kui pööre tuli, toimusid muutused väga kiiresti. Markantseim näide on Korea, mis on vähem kui kümne aastaga saanud arengumaast arenenud riigiks.

Balti riikidest prognoosib Lindbæk kiiret hüpet Eestile, see peaks toimuma juba lähemas tulevikus. «Rootslastel oli raske mõista, kuidas Ida-Euroopa Rootsile järele jõudis. Loomulikult põhjustab see vastakaid tundeid, kui Eesti jõuab Lääne-Euroopa tasemele ja hakkab konkureerima muu kui odava tööjõuga,» ütles Lindbæk. DI

Hetkel kuum