26. veebruar 1997 kell 22:00

Soome kärbib kulusid

Soome valitsus kehtestas lähiaastaiks ranged kulupiirangud, mis peavad tagama riigivõla osakaalu vähenemise sisemajanduse kogutoodangus ning tagama Euroopa valuutaliidu tingimuste täitmise ka edaspidi.

Piirangud ei ole lõplikud, kasvada võivad veel kaitse- ja julgeolekukulud. Samuti ei ole arvesse võetud perede tööhõivekulusid ega hariduskindlustussüsteemi maksumust. Põllumajandusele eraldatavaid riiklikke toetussummasid ei kärbitud.

Kulupiiride määratlemise eesmärk on jääda ka edaspidi Maastrichti lepingus sätestatud Euroopa rahaliidu kriteeriumide piiresse. Riigivõla ja inflatsiooni osas täitis Soome kriteeriumid juba mullu.

Soome riigivõla suhe SKTsse võib kasvada üle 70%, kuid hakkab edaspidi langema. Aastaks 2001 peaks riigivõlg vähenema 65 protsendini SKTst.

Soome rahandusministri Sauli Niinistö sõnul tuleb Soomel järgmisel aastal võtta täiendavat laenu 20 miljardit marka ehk üle 3 protsendi ulatuses sisemajanduse kogutoodangust. Alates aastast 2003 ei ole riigivõla summat enam suurendada vaja. STT-ETA

Hetkel kuum