13. märts 1997 kell 22:00

Vase hind pole õige

Hiina konsultatsioonifirma Shanghai Colub Consultancy Co väidab, et vase hind Londoni metallibörsil (LME) selle aasta jaanuaris-veebruaris, mis on kerkinud börsi laoseisu dramaatilise vähenemise tõttu, ei peegelda tegelikku turusituatsiooni. Konsultatsioonifirma andmetel oli möödunud aasta vase kogutoodang 12,2 mlj tonni ning kogutarbimine 12,1 mlj tonni, mis teeb laovarude kasvuks 100 000 tonni. Samal ajal LME laoseis vähenes möödunud aasta 300 000 tonnilt 100 000 tonnini. Praegu on LME vasevarud kõigi aegade madalaimad, s.o 90 000 tonni. Siit tekibki küsimus, kuhu see vask on kadunud.

Analüütikud on arvamusel, et Hiina on pärast Sumitomo peadiileri Y. Hakasama skandaali hakanud mängima suurt rolli vaseturul. Ei ole välistatud, et Hiina on Sumitomo rolli ülemaailmsel vaseturul üle võtmas. Oletatakse, et Hiina riiklike varude büroo on ostnud 300 000 tonni vaske pärast Sumitomo skandaalist põhjustatud vasehinna langust kolmandiku võrra. Samas ei ole ostetud varusid suunatud siseturule, paigutatud välismaistesse ladudesse ega müüdud ka rahvusvahelisel turul. Puudub igasugune informatsioon nende varude asukoha suhtes. Hiina peab vaseimporti niivõrd tähtsaks majandusharuks, et metall on lülitatud strateegiliselt tähtsate materjalide nimekirja ja varusid haldab Hiina sisekaubanduse ministeerium.

Tsingi hind tõusis kolmapäeval Londoni metallibörsil esimestel tundidel nelja ja poole aasta kõrgeimale tasemele. Analüütikute hinnangul on varud kahanenud ja võivad suveks kahaneda edasi kriitilise piirini. Tsingi spot-hinnad on alates detsembri lõpust alanenud 20 protsenti.

Hetkel kuum