31. märts 1997 kell 22:00

Tallinna börsil valitses tõusumeeleolu

Möödunud, käesoleva aasta 13. nädal, ei kujunenud sugugi nädala pahaendelise järjekorra numbri vääriliseks. Aktsiate hinnad liikusid pea kogu, lihavõttepühade eelse nädala jooksul ülesse. Vaid esmaspäeval tegi turg väikese languse. Teisipäevast neljapäevani toimus aga stabiilne liikumine tõususuunas, nii et 12 enamkaubeldava aktsia baasil arvutatav ÄP üldindeks lõpetas nädala 25,13- punktise (+3,48%) tõusuga rekordilise 746,89 punktini. Pangasektori indeks, mis koosneb praegust hinnarallit vedavatest börsi põhinimekirjas noteeritud pangaaktsiatest, oli veelgi edukam -- tõusis nädalaga 40,58 punkti (+5,09%), 838,45 punktile.

Ilma konkreetsete uudisteta käivitunud hinnaralli on põhjustanud segadust ja eriarvamusi ka analüütikute ja maaklerite hulgas. Hansapanga maakler Märt Meerits ütles turul toimuvat kommenteerides, et viimase paari nädala hinnatõusu on põhjustanud eelkõige kohalike investorite huvi börsiaktsiatesse investeerimise vastu. Samas on teine osa maaklereid näinud kiire tõusu taga eeskätt välisinvestorite tegevust. Ilmselt on õigus mõlemal osapoolel ja kiire hinnatõusu taga on nii kodu- kui välismaine ostusurve ja müügihuvi vähesus. Maaklerite sõnul võtavad investorid enne kvartalitulemuste selgumist spekulatiivseid positsioone, sest kvartali esimesed kuud olid ettevõtetele edukad ja mitme ettevõtte puhul on põhjust oodata kasumiprognooside ümbervaatamist.

Enimkaubeldud väärtpaber Eesti aktsiaturul oli möödunud nädalal 66,58 mln krooniga Ühispanga aktsia, andes 21,6% järelturu 307,95 mln kroonisest kogukäibest. Ühispanga aktsia oli samas ka üks eelmise nädala suurematest tõusjatest (+8,88%). Reede õhtul fikseerus aktsia hind börsi sulgemisel 50,9 kroonil, jõudes esimest korda pärast aastaalguse palavaid sündmus taas üle 50 kr taseme. Helsingi börsil lõpetas Ühispanga aktsia kolmapäeval (möödunud nädala viimane kauplemispäev) 19 marga (51,24 kr) tasemel. Ühispanga aktsia suure käibe taga oli panga ühe senise suuraktsionäri Ernesto Preatoni tegevus, kes on müünud viimasel ajal ligi poole endale ja oma äripartneritele kuulunud 2,5 miljonist aktsiast (1,25 mln aktsiat = ca 60 mln kr).

Börsiaktsiatest tegid suurima tõusu möödunud nädalal Hoiupank ja EVEA pank (mõlemad +9,59%). EVEA panga puhul pole siski tegemist uuele hinnatasemele tõusmisega, vaid kõikumisega ostu ja müügivahemikus. Börsi vabaturul oli möödunud nädalal edukaim Norma aktsia, hõivates nii enimkaubeldud aktsia (6,45 mln kr) kui ka enimtõusnud aktsia (+2,9%) positsiooni. Suuremad langejad vabaturul olid Estiko (-7,22%) ja Eesti Näitused (-6,88%).

Estiko aktsionärid otsustasid ülemöödunud reedel tõsta ettevõtte aktsiakapitali fondiemissiooni ja 500 000- aktsiase avaliku emissiooni teel seniselt 18,2 mln kroonilt 29,2 mln kroonile. Pärast suure ülemärkimisega lõppenud avalikku emissiooni tõusis Eesti Näituste aktsia kiiresti üle 80 kr taseme. Ostuhuvi languse järel langes hind 74,5--75 kroonile möödunud reedel.

Hetkel on börsi põhi- ja lisanimekirjas noteeritud 8 aktsiat, võlakirjade nimekirjas 8 Hüvitusfondi obligatsioonide erinevat seeriat ja fondide nimekirjas üks kinnine ja kaks avatud investeerimisfondi. Lisaks kaubeldakse vabaturul kaheksa aktsiaga. Viimasel ajal on mitmed ettevõtted teatanud soovist noteerida aktsiad Tallinna börsil või liituda vabaturuga. Seega on investeerimisvõimalused Eesti väärtpaberiturul üha avardumas ja investoritel tasub olla tähelepanelik, et mitte oma võimalusi maha magada.

Hetkel kuum