• OMX Baltic−0,17266,92
  • OMX Riga−1,49866,71
  • OMX Tallinn0,141 739,38
  • OMX Vilnius0,00993,09
  • S&P 5001,115 459,1
  • DOW 301,6440 589,34
  • Nasdaq 1,0317 357,88
  • FTSE 1001,218 285,71
  • Nikkei 225−0,5337 667,41
  • CMC Crypto 2000,000,00
  • USD/EUR0,000,92
  • GBP/EUR0,001,18
  • EUR/RUB0,0093,47
  • OMX Baltic−0,17266,92
  • OMX Riga−1,49866,71
  • OMX Tallinn0,141 739,38
  • OMX Vilnius0,00993,09
  • S&P 5001,115 459,1
  • DOW 301,6440 589,34
  • Nasdaq 1,0317 357,88
  • FTSE 1001,218 285,71
  • Nikkei 225−0,5337 667,41
  • CMC Crypto 2000,000,00
  • USD/EUR0,000,92
  • GBP/EUR0,001,18
  • EUR/RUB0,0093,47
  • 20.05.97, 01:00

Lühiuudised

30. mail toimuval peakoosolekul valib Eesti tarbijateühistute keskühistu (ETK) uue juhatuse. ETK nõukogu otsustas juhatuse esimehe kohale seada üles Keila TÜ juhatuse esimehe Uno Koppelmaa kandidatuuri, juhatuse liikmeks soovitatakse ETK Hulgi tegevdirektorit Rudolf Kuldkeppi, rahandusdirektorit Danel Tuusist ja Lihula TÜ juhatuse esimeest Arvo Miilmetsa.
ASi ETK Hulgi tegevdirektor Rudolf Kuldkepp keeldus uue juhatuse esimehega seonduvat enne valimisi kommenteerimast.
Praeguse juhatuse esimehe Jüri Miksi kandideerimist nõukogu ei soosi, kuigi nõukogu koosolekule oli esitatud ka tema kandidatuur. ETK nõukogu ei kiitnud heaks ka endise põllumajandusministri Jaan Leetsaare kandideerimist ETK juhatusse. ÄP
Riigikogu liige Olav Anton esitas eile riigikogu menetlusse mootorikütuseaktsiisi muutmise seaduse, mis seaduseks saades võrdsustaks diisliga analoogsete kütuste aktsiisi diislikütuste omaga.
Anton märgib, et viimasel ajal on Eestisse ilmunud universaalsed kütused, mida pakutakse nii ahjukütusteks kui sõidukitele. BNS
Valitsus kaalub täna ministeeriumite ettepanekute alusel riigi osalusega või talle kuuluvate äriühingute dividendimäära suurendamist ja vähendamist.
Valitsus kinnitas mullu detsembris riiklike äriühingute omanikutulu määraks 20 protsenti puhaskasumist, jättes endale võimaluse seda aasta jooksul muuta.
Aprilli lõpus valitsus taotletud dividendimääradega küll nõustus, kuid soovis iga ettevõtte kohta täpsemat selgitust, ütles valitsuse pressiesindaja.
Valitsuselt taotlevad riigile makstava dividendimäära vähendamist või kaotamist 20 riigiettevõtet. BNS
Turvavööde tootja, ASi Norma enamusaktsiaid valdava Norma Grupi aktsionäride üldkoosolek otsustas reedel korraldada aktsiate fondiemissiooni, mille tulemusel viiekordistub ettevõtte aktsiakapital.
Norma Grupi juhatuse esimees ning äsja valitud nõukogu liige Jüri Käo ütles, et eelmiste aastate kasumi ja reservide arvel korraldatava fondiemissiooni tulemusel kasvab firma aktsiakapital viis korda 110 705 000 kroonini.
Üldkoosolek otsustas maksta dividendideks 25 protsenti aktsia nimiväärtusest ehk 5,5 miljonit krooni, sõnas Käo. BNS
Eile sõitsid 31 Eesti ettevõtte esindajad Eesti kaubandus-tööstuskoja korraldatud ärivisiidile Ukrainasse.
Eesti ettevõtjad kohtuvad Ukraina kolleegidega Ukraina ettevõtjate ja töösturite liidus ja riiklikus investeerimisagentuuris.
Kiievis külastab Eesti ärimeeste delegatsioon rahvusvahelist toiduainemessi ning osalevad seminaril, mis tutvustab Ukraina majandusolusid. BNS
Eesti suurima kalatöötlemisettevõtte OÜ Viru Rand esimese kvartali realiseerimise netokäive oli 68,8 miljonit krooni ehk 15% suurem kui mullu samal ajal, ettevõtte puhaskasum oli 6,3 miljonit krooni.
I kvartalil müüs Viru Rand Eesti turule 351,1 tonni ning eksportis 2121,6 tonni kalatooteid.
OÜ Viru Rand infojuhi Lilian Niitsoo sõnul loodavad ettevõtte omanikud, et aasta alguses 1997. aasta lõpuks tehtud 10 miljoni kroonine puhaskasumi prognoos mõnevõrra ületatakse.
Eelmise aasta lõpetas OÜ Viru Rand 250,3 miljoni kroonise netokäibe ning 5,6 miljoni kroonise puhaskasumiga. ÄP
Homme kirjutavad rahandusministeeriumi kantsler Agu Lellep ja Soome suursaadik Eestis Pekka Oinonen alla Soome-Eesti 1997. aasta koostööprogrammile rahanduse alal, teatas rahandusministeeriumi avalike suhete talitus.
Programmi prioriteetsed valdkonnad on suveräänsuse ja demokraatia arendamine, Eesti Euroopa Liiduga liitumise ettevalmistamine ja keskkonnaprobleemide lahendamine.
Samuti on kavas Eesti toetamine nn Balti projektide kaudu, mille raames kuuluvad eelisarendamisele statistika, tolli, Baltbati, Balti ja investeerimisprogrammiga seonduvad projektid. ETA
Valitsus tahab täna moodustada asjatundjate komisjoni, kelle tööks on Võhma lihakombinaadi pankrotist tulenevate majandus- ja sotsiaalprobleemide lahendamine.
AF Pärnule kuulunud Võhma lihakombinaat pankrotistus mullu kevadel. Võhmas jäi tööta kolmandik töövõimelistest elanikest.
Aprilli lõpus ostis kombinaadi tervikvara konsortsium TEB, kes tahab rajada Võhmasse ?ampinjonitööstuse ja toiduainepargi.
TEB lubas anda tööd osale lihakombinaadi pankrotistumisel töötuks jäänutele, kuid mitte kõigile.
Võhma kui monofunktsionaalse asula probleemidega on alates mullu sügisest tegelenud nii majandus-, sotsiaal- kui põllumajandusministeerium. BNS
Alates eilsest võimaldab Hansapank eraisikutest klientidele arvelduskrediiti.
Panga avalike suhete juht Kai Vahe ütles, et arvelduskrediit on mõeldud eelkõige lühiajaliseks kasutamiseks, näiteks kodutarvete ja olmeelektroonika ostmiseks, reisimiseks või ootamatuteks väljaminekuteks.
Krediidisaamise eeldus on regulaarne palga laekumine Hansapanga kontole kuue kuu jooksul ning brutopalk alates 5000 kroonist.
Arelduskrediidi intress on 16 protsenti aastas.
Seni väljastasid eraisikust klientidele arvelduskrediiti Hoiupank, Maapank ning ERA Pank. BNS
Eesti Kindlustus näeb sotsiaalkindlustuses probleeme kindlustuspreemiate maksustamise tõttu ning taotleb pensionikindlustuse vabastamist tulumaksust.
Eesti Kindlustuse juhatuse esimees Ivar Virkus ütles eile ajakirjanduse teabepäeval, et Eesti Kindlustus on esitanud rahandusministeeriumile ettepaneku pensionikindlustuse vabastamiseks tulumaksust.
Eesti Kindlustuse arendusdirektor Priit Potisepp ütles, et riik plaanib kindlustusseltsi väljamaksed maksustada tulumaksuga. See toob kaasa terve rea probleeme, kuna keegi ei tea, milline tulumaksumäär kehtib mitmekümne aasta pärast, sõnas ta. BNS
Reedel alustas väärtpaberite keskdepositoorium raha tagasimaksmist kindlustusseltsi Leks aktsiaid märkinud investoritele, kelle ostusoovi ei olnud võimalik täies ulatuses täita.
Investorid märkisid emissiooni 18 korda üle. BNS
Rahandusministeeriumis välja töötatud maksuseaduste muudatused sotsiaalmaksu tõstmist erinevalt isamaaliitlase Toivo Jürgensoni väitest ette ei näe.
Ministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja Andres Hunt kinnitas, et üks maksuseaduse muudatus näeb ette küll sotsiaalmaksu jagamist tööandja ja töövõtja vahel, ent kui valitsus sellega ei nõustu, võib ka selline jagunemine ära jääda. BNS
Eesti turbatootja, Sangla ASi esimese kvartali netokäive oli 6,9 miljonit ja puhaskasum 0,5 miljonit krooni.
Võrreldes eelmise aastaga vähenes ettevõtte käive ligikaudu veerandi võrra ning kasum 82 protsenti.
Sangla ASi juhatuse esimehe Rein Lettensi sõnul olid esimese kvartali tulemused ootuspärased.
«Suur osa kasumilanguses on elektri ja kütuse hinna tõusul, samuti oleme teinud investeeringuid seadmetesse,» selgitas Lettens. «Samal ajal vähenes briketi ja kasvuturba läbimüük.»
1997. aastaks prognoosib Sangla AS käibeks 28--30 miljonit krooni ja kasumit 2,5 kuni kolm miljonit krooni. BNS
Valitsus võib täna kinnitada korra, mille järgi põllumehed saavad erinevalt senisest taotleda kütuseaktsiisi hüvitisi otse kohalikust omavalitsusest.
Uus hüvitise taotlemise kord vallavalitsuste kaudu väldib süsteemi kohmakust ja kindlustab kütusehüvitise suuruse õigsuse, ütles rahandusministeeriumi riigimajanduse finantseerimise talituse juhataja Toivo Palgi.
Omavalitsused esitavad taotlused maavalitsustele, kust need lähevad põllumajandusministeeriumile, kes teeb kompensatsiooni eraldamise taotluse valitsusele.
Seni esitasid põllumehed taotluse maavalitsustele.
Palgi sõnul võimaldab taotluste esitamine kodukoha lähedal ettenähtud summat jagada õiglasemalt. Omavalitsustel on ülevaade, kui palju maamehed tegelikult maad harivad ja kütust kulutavad, selgitas ta.
Kompensasiooni saab taotleda 15. juunini. BNS
Valitsus saab täna ülevaate Eesti erastamisagentuuri (EEA) tegevusest möödunud aastal.
EEA müüs 1996. aastal eelläbirääkimistega pakkumise teel 43 ettevõtet kokku 474,5 miljoni krooni eest ja avaliku enampakkumise korras 84 firmat kokku 148,7 miljoni krooni eest.
Peale selle korraldas EEA mullu mitu avalikku riigiaktsiate müügivooru, ütles EEA pressiesindaja.
Aktsiate avaliku müügi teel on EEA alates 1994. aastast müünud 33 ettevõtte riigile kuulunud aktsiaid. Selle aja vältel on kustutatud 1,03 miljardit EVPd. BNS
Reisibüroo Baltic Tours avas eelmisel nädalal esinduse Peterburis. Baltic Tours planeerib aasta lõpuks saavutada esinduse igakuiseks turismiteenuste müügimahuks 1,5 miljonit krooni.
Baltic Toursi Peterburi esindus avati Peterburi kesklinnas Nekrassovi tänaval. Esialgu on ruumide rentimisele ja renoveerimisele kulutatud pool miljonit krooni, igakuisteks väljaminekuteks rendile, reklaamile ja kuue töötaja palgale on arvestatud 80 000 krooni, rääkis Baltic Toursi turundusdirektor Dmitri Kuznetsov. Tema sõnul peaks Baltic Toursi Peterburi esindus kasumisse jõudma suvise hooaja lõpuks. «Esialgu on planeeritud suured kulutused reklaamile. Reklaam on Peterburis ka kaks korda kallim kui meil,» tõdes ta.
Kuznetsovi sõnul hakatakse Baltic Toursi Peterburi esinduses müüma põhiliselt Eesti puhkusepakette, laeva- ja lennukipileteid ning vahendama teste reisikorraldajate puhkusepakette.
Eesti reisibüroodest oli seni Venemaal esindatud vaid reisibüroo Wris, kellel on esindus Moskvas. ÄP
T?et?eeni suurärimehe Adam Albakovi sõnul ei saa väita, et Eestis on inimõiguste tagamisega kõik korras.
Albakov märkis, et inimõiguste eiramist näitab Eesti välisesinduste ametnike halvustav suhtumine teisest rahvusest inimestesse ja müütide loomine nende kohta.
Albakovi sõnul ei saanud ta märtsis kuu aega Moskva Eesti saatkonnast viisat, ehkki tal on Eestis mitu firmat. «Saatkonna ametnikud põhjendasid viisast keeldumist kõrgemalt poolt tulnud korraldusega,» ütles ta.
Tõsiseks probleemiks, mille vastu Eesti võimud pole midagi ette võtnud, nimetas Albakov t?et?eenide kohta loodud maffia-müüti. BNS

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 27.06.24, 14:15
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele