21. mai 1997 kell 22:00

Leedus tõusevad puidu hinnad

Aasta alguses ennustasid eksperdid, et Euroopa suured paberipuidu varud ning dollari tugevnemine viivad tehnoloogilise puidu hinnad alla. Nii ka juhtus, kuid Leedu metsatööstuses ei andnud hindade langus end peaaegu üldse tunda.

Firma Medienos Investicija direktori Antanas Rimkuse sõnul müüvad eranditult kõik Leedu metsatöötlemisega tegelevad ettevõtted oma toodangu vahendajate kaudu läände. Hindade langedes maalimaturul jäävad vahendajate tulud lihtsalt väiksemaks.

Leedu territooriumist on metsa all 29 protsenti. Kuigi eraomanduses on vaid 34 protsenti Leedu metsadest, ületas raiemaht seal eelmisel aastal riigimetsade oma 12 korda.

Kõige nõutavam kaup välisturul on paberipuit, mida Leedust eelmisel aastal eksporditi 770 000 kuupmeetrit.

Skandinaavia ja Kaliningradi oblasti tselluloosi- ja paberivabrikud maksavad kuupmeetri eest 24--25 dollarit. Veel hiljuti valitses Leedus olukord, kus paberipuidu hind ületas peaaegu kaks korda saepuidu hinna. Hiljem hinnad võrdsustusid.

1995. aastal eksportis Leedu 1,44 miljonit kuupmeetrit paberipuitu ehk peaaegu kaks korda rohkem kui saepuitu.

Assotsiatsiooni Lietuvos Mediena esimehe Antanas Morkjavit?iuse sõnul toodeti Leedus nõukogude ajal aastas 75 000 kuupmeetrit paberipuitu. Tema hinnangul ei ole võimalik, et mõne aastaga on selle toorme maht Leedus suurenenud üle kahekümne korra. Morkjavit?iuse arvates tähendab see, et tselluloositööstuse tooraine sildi all viiakse riigist välja kvaliteetset tarbepuitu. B&B-ETA

Hetkel kuum