4. juuni 1997 kell 22:00

Saku avaldab tulemused

Saku õlletehase infojuht Anu Õun tunnistas, et Eesti seadused annavad praegu võimaluse luua ASi Saku Õlletehas põhjal kontserni, kuhu kuuluks palju õlut tootvaid tütarfirmasid, kelle ühegi tootmismaht ei ületaks kõrgema aktsiisiga maksustatavat 20 miljonit liitrit aastas. Infojuhi sõnul on see ainult üks võimalus, samuti kui ka võimalik tootmise väljaviimine Eestist, et vältida 1. juulil kehtima hakkava kõrgema alkoholiaktsiisi tasumist.

«Küsimus on selles, mis see Sakule maksma läheb ja mida seadused lubavad,» kommenteeris Õun. «Eesmärk on teha seda enda jaoks kõige valutumal viisil,» lisas ta.

Küsimusele, kas õlletehase nõukogu on mingi tegevusvariandi kasuks oma põhimõttelise otsuse langetanud, vastas Õun, et ta ei saa seda kommenteerida. Saku õlletehase juhatuse esimees Cardo Remmel viibis eile väliskomandeeringus.

Rahandusministeeriumi spetsialist Heidi Vessel oli nõus, et praegu pole seadustega määratletud, kas ühe omaniku käes olevaid tehaseid saab vaadata ühe tootjana või mitte. Seega on Saku õlletehase baasil näiteks väikese tootmismahuga tütarettevõtteid haldava kontserni loomine võimalik, tunnistas ta.

Samas ütles Vessel, et praegu valmistab ta ette uut alkoholiaktsiisi seaduse eelnõu, kus on lahti kirjutatud ka tootja mõiste. Selles valguses ei ole Saku õlletehasel mõtet kontserni luua, kinnitas ta.

Tartu õlletehase peadirektor Madis Paddar lausus, et ta ei usu, et Saku õlletehas võidaks midagi kontserni loomisega. Ta avaldas arvamust, et praegu on Saku õlletehase huvi lükata alkoholiaktsiisi seaduse viimase muudatuse kehtimahakkamist poole aasta võrra edasi. «Kasum ju väheneks,» rääkis Paddar. «Ju siis on ettevõtte omanikud andnud Cardo Remmelile karmi korralduse, et see asi tuleb ümber mängida.»

Uus aktsiisiseadus, mis peaks hakkama kehtima juulist, mõjub kõige halvemini Saku tehasele, kinnitas Sinebrychoff Eesti ASi juht Randar Tamm.

Täna avalikustab Saku õlletehase tegevjuht Cardo Remmel ettevõtte nelja kuu majandustulemused, üheaegselt sellega, kui ka ettevõtte omanikfirmad esitavad oma majandusnäitajad Põhjamaade börsidele. Remmel on varem teatanud vaid, et käesoleva aasta müüginäitajad on paremad kui eelmisel aastal samal perioodil.

Tallinna börsi noteerimiskomisjoni juht Rain Semper ütles, et kui Saku õlletehas esitab oma nelja kuu majandusaruande täna õhtuks, ei peata börs kauplemist ettevõtte aktsiatega. «Kui ettevõte seda ei tee, jätkub Saku õlletehase aktsiatega kauplemine alates reedest väljaspool börsisüsteemi,» kinnitas Semper.

Otsuse, kas börs võimaldab Saku õlletehasel avaldada oma majandustulemusi teistelt ettevõtetelt nõutava nelja korra asemel kolm korda aastas langetab börsi noteerimiskomisjon edaspidi, lisas Semper.

Saku õlletehase nõukogu esimehe, tuumikinvestori Baltic Beverages Holding AB tegevdirektori Henrik Thermani sõnul on ettevõtte omanikud huvitatud, et Saku õlletehase aktsiatega kaubeldaks jätkuvalt börsil. «Me ei lähe börsilt ära,» kinnitas ta. Otsuse langetas Saku õlletehase nõukogu teisipäeval.

Hetkel kuum