• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Veel kord faktooringust ehk kes kannab faktooringuprotsessis valuutakursi kahjumi

  Lihtsustatult öeldes on faktooringu näol tegemist sellise kaubandusoperatsioonide finantseerimise protsessiga, milles mingi kauba müüja müüb õiguse nõuda kauba eest tasu faktorile (kes maksab selle eest müüjale) ja faktor nõuab selle nõude sisse ostjalt vastavalt arvel esitatud tingimustele.
  Eesti majanduse suurema avatuse ja ekspordi kasvuga seoses sõlmitakse järjest enam faktooringlepinguid, milles kasutatakse mitmesuguseid välisvaluutasid.
  Loomulikult on võimalik sõlmida faktooringleping Eesti krooni baasil. See aga eeldab tugevat positsiooni läbirääkimistel ostjaga, mida Eesti firmadel tavaliselt ei ole.
  Üldjuhul tehakse kokkulepped ostja valuutas. Valuutaga välisarveldustega kaasneb tavaliselt valuutakursi muutuse risk, mis tuleks kindlasti maandada. Paraku seda paljudel juhtudel ei tehta ning enamasti kannab seetõttu kahju müüja.
  -- müüja arve 1 000 000 Soome marka 01.01.199x;
  -- 90protsendiline faktooringuavanss (1 Soome mark = 2,65 krooni) ehk 2 385 000 krooni; 10 protsenti jääb faktooringureservi (1 Soome mark = 2,65 krooni) ehk 265 000 krooni;
  -- faktorile laekub 01.02.199x 1 000 000 Soome marka (1 Soome mark = 2,63 krooni);
  -- riski maandamist (riski maandamise kulu oli null) ei toimunud, kahjum valuutakursi muutusest 20 000 krooni (90protsendiline faktooringuavanss + 10protsendiline faktooringureserv).
  Olles tutvunud Eestis pakutavate faktooringulepingute projektidega, konsulteerinud juristide ning firmajuhtidega, teen alljärgnevad üldistused:
  1) faktooringlepingutes on täpselt määratlemata, kes kannab valuutakursi muutustest põhjustatud kasumid ja kahjumid;
  2) faktooringlepingus «loovutab» (ei ole tähenduselt sama, mis ostab-müüb) müüja faktorile nõudeõiguse. Ostu-müügi korral on tavaliselt määratud, millised on poolte kohustused.
  Nõude loovutamisel on ebaselge, mis on nõude nõuetekohane täitmine.
  Terminoloogilise ebaselguse maksab tavaliselt kinni müüja (st kannab valuutakursside muutuse kahjumi, mille võrra vähendatakse faktooringureservi).
  Loogiline oleks, et erineva valuutaga faktooringuprotsessis maandaks valuutakursi muutuse riski (kannaks kulud) faktor. Müüja ei saa ju seda riski maandada, kuna nõue ei kuulu pärast selle loovutamist enam temale;
  3) valuutakursi muutuse riski faktooringuprotsessis ei ole firmajuhtid veel teadvustanud. Erineva valuutaga faktooringu kaudu võib valuutakursi muutustest tekkida müüjale planeerimata kasum või kahjum;
  4) müüja kannab valuutakursi muutustest tekkinud kasumi või kahjumi faktori asemel alusetult.
  Faktori majandustegevusest või -tegevusetust tekkinud kulud, mida faktor peaks kandma, maksab tegelikult kinni nõude müüja.
  Vaevalt et valuutakursi kahju kandnud müüja praegu faktoriga kohut käima hakkab.
  Müüja seisukohalt on summad «väikesed» (kuni 30 000 krooni lepingult), mis aga summeerituna faktori kasumiaruandes annavad kokku märkimisväärse kulude kokkuhoiu (alternatiivse tulu).
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Raivo Vare Ukraina sõja majandusblogi: kuidas vabastada ekspordiks mõeldud teravili?
Ukrainale antud hiigelsummad aitavad Kiievil tulla toime tohutu eelarvedefitsiidi ja sõjapidamiskulude katmisega, ent riigi teravilja vabastamisega on kiire, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi postituses.
Ukrainale antud hiigelsummad aitavad Kiievil tulla toime tohutu eelarvedefitsiidi ja sõjapidamiskulude katmisega, ent riigi teravilja vabastamisega on kiire, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi postituses.
Investori nädal: aktsionäride koosolekud, LHV aktsiate ja BluOri võlakirjade märkimine
Mai viimast nädalat ilmestab mitu aktsionäride koosolekut, jätkub LHV märkimisõigustega kauplemine, lisaks on võimalus märkida täiendavaid LHV aktsiad ning esimest korda pakutakse börsile BluOr Banki võlakirju, neljapäev on Balti börsil kauplemispüha.
Mai viimast nädalat ilmestab mitu aktsionäride koosolekut, jätkub LHV märkimisõigustega kauplemine, lisaks on võimalus märkida täiendavaid LHV aktsiad ning esimest korda pakutakse börsile BluOr Banki võlakirju, neljapäev on Balti börsil kauplemispüha.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Allutatud võlakirjad kui lisavõimalus inflatsiooni tingimustes rohkem teenida
Kuna inflatsioon tõuseb jätkuvalt rekordkõrgete numbritega, on nii eraisikutel kui ettevõtjatel tekkinud küsimus, kuhu investeerida, et raha ei kaotaks oma väärtust. Sellest, miks ei ole praegu parim aeg investeerida kulda või kinnisvarasse ja millised on võimalikud alternatiivsed investeerimisvõimalused Läti turul, räägib BluOr Banki investeerimisalase kliendihalduse juht Andrejs Kočetkovs.
Kuna inflatsioon tõuseb jätkuvalt rekordkõrgete numbritega, on nii eraisikutel kui ettevõtjatel tekkinud küsimus, kuhu investeerida, et raha ei kaotaks oma väärtust. Sellest, miks ei ole praegu parim aeg investeerida kulda või kinnisvarasse ja millised on võimalikud alternatiivsed investeerimisvõimalused Läti turul, räägib BluOr Banki investeerimisalase kliendihalduse juht Andrejs Kočetkovs.
Otsustavate naiste TOP: kõrgepalgalisest ametnikust vaikiva suurärimehe tütardeni
Sel nädalal ilmunud Otsustajate TOPi esisajast leiab vaid kuus naist ja neistki vaid üks oli valmis Äripäevaga rääkima.
Sel nädalal ilmunud Otsustajate TOPi esisajast leiab vaid kuus naist ja neistki vaid üks oli valmis Äripäevaga rääkima.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.