21. august 1997 kell 22:00

Võitlus Läti Panga presidendi koha pärast

Läti päevaleht Diena tsiteerib Läti Panga infoosakonna teadet, et mõjukad ringkonnad ähvardavad takistada Einars Rep?e tagasivalimist. Ilmselt on selle põhjus Rep?e väide, et Liechtensteini afääri on organiseerinud isikud, kes kuuluvad Läti võimueliiti ja kes soovivad rikastuda riikliku energiafirma kulul. Panga president nõuab selle korruptsiooniskandaali põhjalikku uurimist.

Läti peaprokuratuur, mis 30. juulil algatas Latvenergo ja Liechtensteini firma vahelist tehingut uurides kriminaalasja, on Latvenergo kadunud 3 miljoni lati asjus üle kuulanud hulga ametiisikuid, nende seas ettevõtte presidendi Edgar Birkansi. Tunnistusi on andnud ka Baltija panga likvideerija David Berry, kes tänavu 6. mail kandis Latvenergo 10 miljoni lati suuruse võla õiguse üle Liechtensteini firmale International Finance Company Establishment (IFCE). Pärast võlaõiguse ülekandmist maksis Latvenergo ilma vajalikke dokumente nõutamata offshore-firmale 8 miljonit latti, millest 5 miljonit sai Baltija pank ja 3 miljonit jäi IFCE arvele. Esialgu ei ole selge, kus asuvad praegu need kolm miljonit latti.

Prokuratuurile on tunnistusi andnud ka Läti Panga president Einar Rep?e, kes pöördus nädal pärast raha ülekandmist, 3. juulil, peaprokuratuuri poole avaldusega kontrollida tehingu seaduslikkust.

Lähiajal on prokuratuuril kavas üle kuulata Läti erastamisagentuuri peadirektor Janis Naglis ja agentuuri nõukogu liikmed, kes Latvenergo tehingu heaks kiitsid.

Läti opositsioonilise rahvaliikumise Läti Eest parlamendifraktsioon otsustas esitada Elmars Zelgalvise kandidatuuri Läti Panga presidendi kohale.

Zelgalvise programm näeb ette suurendada keskpanga rolli riigi majandusarengu suunamisel ning luua hoiuste kaitsemehhanism.

Liikumise Läti Eest arvates on panga praeguse presidendi Einars Rep?e juhtimise all lati stabiilsus omandanud «abstraktse väärtuse» ning seda ei ole rakendatud majanduse vankri ette, ütles partei parlamendifraktsiooni juht Karlis Cerans.

Cerans ütles, et partei ei eita Rep?e saavutatud edu, kuid leiab, et ta on teinud mitu jämedat viga, mille näideteks on 1994. aasta pangakriis, lõtv kontroll kommertspankade üle ning liigne sõltuvus välismaistest auditeerimisfirmadest.

Zelgalvis on majandusprofessor. Lühikest aega oli ta parlamendi eelarve- ja rahanduskomisjoni esimees.

Keskpanga praeguse presidendi Einars Rep?e kandidatuuri toetavad ametlikult neli fraktsiooni: Läti Tee, Isamaale ja Vabadusele Liit, Talurahvaliit ning Rahvusliku Reformipartei ja roheliste koalitsioon. Nimetatud koalitsioonide kontrolli all on 49 kohta 100-liikmelises Läti parlamendis. BNS-ETA-DI-ÄP

Hetkel kuum