• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Peipsil võidakse keelustada noodapüük

  Septembri alguses tehtud kontrollpüük näitas, et Peipsis püünistesse jäänud koha on peaaegu täiesti alamõõduline ja ka enamik väljapüütud latikast jäi suuruselt alla lubatud normi. Kalapüügi järelevalvega tegelev mereinspektsioon kaalub seetõttu seisevnoodaga kalapüügi keelustamist Peipsil.
  «Põhjanooda püük on lubatud alates 1. augustist, kuid tänavu olime sunnitud seda tärminit kuu võrra edasi lükkama,» ütles mereinspektsiooni direktori asetäitja Tarvo Roose. «Kuigi kalurid väidavad, et alamõõdulised kalad lastakse järve tagasi, ei jõua meie seda kontrollida ja inspektorid on juba kinni pidanud mitu koormat alamõõdulist koha.»
  Kalurite väitel on tänavu koha juurdekasv Peipsis väga hea, mistõttu järves on palju alamõõdulist kala. «Selektiivpüügi korral, kus alamõõdulised kohad tagasi vette lastakse, ei tee kalurid Peipsi kalavarudele kurja,» väitis Peipsi kalurite ühingu esimees Paul Lupkin. Tema sõnul mõjutab põhjanoodaga püügi keelustamine sadu Peipsi ääres elavaid peresid, kellele kalapüük ja sellega seonduv on ainus sissetulekuallikas.
  Seisevnoodaga kalapüügi lube on tänavu välja antud 20 ja sügisese kalapüügi keelustamine võib pankrotti viia mitu suurt püügifirmat. «Peipsi kalandusfirmade seis on praegu üsna halb ja põhjanoodaga püüdmise keelustamine oleks siinsel äärealal sotsiaalne katastroof,» väitis Lupkin.
  Eile olid mitme Peipsi kalapüügifirma juhid Tallinnas selgitustööd tegemas. Nende soov on kalapüüki jätkata, sest ilmade jahenemisel jääb püünistesse järjest vähem alamõõdulist koha ja latikat.
  Kalateadlased ja mereinspektsioon ei suuda aga tagada kontrolli Peipsist väljapüütavate kalade mõõtude üle ja nad kalduvad kalapüügi keelustamise poole. Lahendus oleks selles, kui lubataks kala kokku osta ainult sadamates ja ainult litsentseeritud firmadel.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
USA aktsiate pika mõõnaperioodi lõpetas rallinädal
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Sunly juht ametnikele: otsustage ja kaitske otsuseid ka kohtus, aga lõpetage venitamine
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Venemaa autovedajad virelevad siseturul
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.