15. september 1997 kell 22:00

Soome hiigelstreik jäi pidamata

Soome paberitööstustöötajate liit ähvardas korraldada streigi Nokia Paperi 54 töötaja toetuseks, kes protestisid väidetava ebaõiglase kohtlemise vastu pärast ametiühingu vahetamist mullu.

Pooled kiitsid heaks riikliku vahendaja Juhani Saloniuse ettepaneku, mis kehtib järgmise aasta jaanuari lõpuni. Kokkulepe puudutab peamiselt tööaega ja mitte palku.

Streik halvanuks kogu Soome paberitööstuse, mis annab 30% kogu riigi ekspordist ja mille väärtus on 153 mld Eesti krooni. Streigipäev läinuks Soomele maksma ca 450 mln krooni.

Soome on maailma üks suuremaid paberieksportööre. Paberitööstus on Soome tööstuse selgroog ja seal pole kunagi olnud ühtegi üleriigilist streiki. Kuna kokkulepe saavutati alles öösel, tõid tehtud ettevalmistused eile kaasa häireid paberitootmises.

Töötüli Soome paberitööstuses sai alguse firmast ABB Service, mille töötajad teenindavad paberi- ja keemiatööstuse seadmeid ja on viimase aasta jooksul läinud eri vabrikutes tema teenistusse. Üleminekuperioodil on töölised liitunud paberitööstustöötajate ametiühinguga, ehkki ABB Service kuulub metallitööliste tööandjate hulka. Kui ABB Service tahtis oma metallitööliste kollektiivlepet rakendada tema palgal oleva 54 Nokia Paperi töötaja suhtes, peatas paberitööstustöötajate ametiühing protestiks töö Nokia Paperis.

Vaidlus läks töökohtusse, mis möödunud nädalal otsustas, et streik oli ebaseaduslik ja mõistis ametiühingule selle eest trahvi. Seejärel teatas paberitööstustöötajate a/ü, et kogu paberitööstus pannakse solidaarsusstreikidega seisma, kui ametiühingule õigust ei anta. STT-ETA-DI-BNS-ÄP

Hetkel kuum