21. september 1997 kell 22:00

Jaapani jeen nelja kuu madalaim

Dollari kurss alustas neljapäeva õhtul otsustavat tõusu jeeni suhtes, jõudes reedel Aasia turgudel kursini 122,55 jeeni, mis on viimase 18 nädala madalaim. Turud on veendunud, et Jaapani majandus on nii nõrk, et majanduslikku kasvu võib saavutada ainult nõrga jeeni abil. Jeen langes vaatamata USA prognoositust suuremale kaubandusdefitsiidile ning Jaapani väliskaubanduse ülejäägile. Dollari tõusule aitas kaasa ka George Sorosi konsultant Richard Medley, kes ennustas dollari edasist tugevnemist, kuni 130 jeenini juba enne aasta lõppu.

Päeva jooksul ei suutnud dollar siiski 122 jeeni taset hoida ning langes taas kasumivõtmise tulemusena, sest kardeti, et nädalavahetusel toimunud seitsme juhtiva tööstusriigi rahandusministrite kohtumisel satub Jaapan süüdistuste tule alla. Diilerite sõnul ei soovitud enne tippkohtumist positsioone võtta kuigi jeeni edasine nõrgenemine on enam kui kindel. Pärastlõunal tõusis dollar taas üle 122 jeeni taseme, sest USA aserahandusminister Lawrence Summersi sõnade kohaselt G7 ei võta Jaapani suhtes seisukohta ning juhtivate tööstusriikide valuutakursid ei ole ohtlikul tasemel.

Saksa marga suhtes alustas dollar Euroopas kursiga 1,7813 USD/DEM (14,25 krooni) ning liikus peamiselt vahemikus 1,780--1,783 Saksa marka. Reede õhtul oli dollari kurss 1,7716 Saksa marka ehk umbes 14,17 krooni.

Rootsi ei kavatse liituda Euroopa rahaliiduga selle kolmandas etapis 1999. aasta alguses, samuti pole ühinemine Euroopa valuutakursimehhanismiga aktuaalne.

Hetkel kuum