6. oktoober 1997 kell 22:00

«Tõstan -- ei tõsta» -- Buba mäng jätkub

Möödunud nädala lõpul avaldatud tööhõivenäitajad viitasid USA majanduskasvu stabiliseerumisele ning küsimus intressimäärade tõstmise kohta föderaalreservide poolt langeb esialgu päevakorrast välja. Saksamaa liidupanga edasisi käike prognoosida on veidi raskem.

Eile avaldati andmed Saksamaa tööstustoodangu tellimuste kohta. Augusti tellimused kasvasid 1,7% võrra, kusjuures analüütikud prognoosisid 0,5protsendilist kahanemist. Tellimuste maht kasvas eksporttellimuste arvel (kasv 7,1%), siseriiklike tellimuste maht hoopis kahanes 1,9 protsendi võrra. Tulemuste avaldamise järel dollari kurss küll langes, kuid üldise arvamuse kohaselt tellimustulemused nii head ka ei olnud, et sunniksid Bundesbanki põhilisi intressimäärasid tõstma. Buba on juba mitu kuud mänginud osavat mängu «tõstan -- ei tõsta», mis on surunud dollari kursi alla ning tõenäoliselt mäng jätkub ka lähitulevikus. Mõnede analüütikute arvates Bundesbank oma neljapäevasel istungil repomäära siiki tõstab. Mitteametlike andmete põhjal tööpuudus Saksamaal kahaneb.

Uut nädalat alustas dollar Euroopas kursiga 1,759 DEMi (14,07 krooni), mis oli veidi kõrgem kui reede õhtul lõpetati. Päeva esimesel poolel kurss kergelt langes, pärastlõunal aga kosus veidi ning õhtul oli USD kurss juba 1,764 DEMi (14,11 krooni).

Dollari jälgedes liikusid ka Soome mark ja Rootsi kroon. Marga kurss jäi reedega võrreldes praktiliselt muutumatuks ning mark maksis eile õhtul 2,667 kr. Rootsi kroon oli eile õhtuks veidi tugevnenud ning maksis eile õhtul umbes 1,87 krooni.

Hetkel kuum