• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kuidas teie fraktsioon toimiks devalveerimise küsimuses?

  Hääletaksime vastu. Sel väga lihtsal põhjusel, et praeguses situatsioonis me ei näe mingit põhjust krooni devalveerida. Tähendab -- mina ei näe, me ei ole seda fraktsioonis eraldi arutanud.
  See valuutakomitee põhimõte sai ju tehtud selle mõttega, et nii üleminekuperioodil kui ka majandusliku ülesehituse perioodil oleks üks asi, mis oleks väga kindel, selge ja mille peale võiks loota -- see on raha kurss. Ning seda muuta ei ühele ega teisele poole ei ole otstarbekas ja selleks ei ole ühtegi tõsiseltvõetavat majanduslikku põhjust ka. Sellepärast see valuutakomitee saigi valitud, et ei oleks võimalik siin selle rahakursiga manipuleerida.
  Praegusel momendil küll ei pea ei mina ega Koonderakonna fraktsioon õigeks krooni devalveerimisele minna, sest Eesti rahapoliitika põhialuseid see börsilangus ei ole puudutanud.
  Need, üldiseid häireid tekitavad statistilised andmed, ütleme Economistis või siis Soome ajakirjanduses, on ühelt poolt küll õiged, aga teisalt näiteks väliskaubanduse bilanss tegelikult meil ju nii negatiivne ei ole. Meie tolliladude statistika võtab arvesse kõik kaubad, mis tulevad siia lattu sisse ja lähevad pärast edasi välja, ning seal on praegu varjatult kolme ja pool miljardi eest kaupa, mis tegelikult Eestit otseselt ei puuduta. Aga statistikas ta kajastub.
  Mina ei oleks devalvee-rimise poolt. Suhtuksin selle küsimuse üleskerkimisse kui alatusse ja loeksin ennast süstemaatiliselt petetuks nende poolt, kes on rääkinud esimesest kuni viimase päevani, et devalvatsioon on absurd, et sellist võimalustki pole ning et kõik, kes sellel teemal räägivad, need spekuleerivad. Kuna needsamad inimesed peaksid tulema mõne päeva pärast teiste selgitustega.
  On täiesti kindel, et olukord ei ole nii katastroofiline, et on ilmnenud ettenägematud asjaolud või force majore vms. See tähendab, et nende inimeste hinges on tegelikult peitunud alati see võimalus, aga nad on oma rahvale prügi silma ajanud. Sest parlamendis on korduvalt küsitletud vastutavaid inimesi devalvatsiooni suhtes, kuid mitte üks neist ei ole andnud isegi sellist võimalust, et midagi taolist võiks tulla. Alati on naeruvääristatud küsijat.
  Kui krooni tugevusvaru, mis talle pandi loomisel, on ammendatud, siis on see paratamatu, et kroon tuleb devalveerida. Kroon on ikkagi reaalse vahekorra tulemus, mitte mingisugune pühadus, millele ei tohiks reaalselt otsa vaadata.
  Ma arvan, et ükskord tuleb devalveerimine niikuinii, aga see ei tule enne kahte-kolme aastat ja need ajutised börsikrahhid seda väga oluliselt ei mõjutagi. Keegi kaotas küll kolm miljardit, nagu leht kirjutas, aga keegi võitis ka kolm miljardit: Talse tõus ega ka langus ei tulnud taevast.
  Mingil etapil võivad muidugi majanduses olla negatiivsed näitajad sellevõrra suured, kui krooni tegelik väärtus on valesti hinnatud. Aga praegu on see devalveerimine eriti kahjulik hulgikaupmeestele, nende võim on riigis väga suur, sellepärast ei ole kartagi, et devalveerimine veel niipea tuleks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Indrek Teder: raha räägib. Endiselt
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA uute kodude müük langes 9 aasta kiireimas tempos Kõrged laenuintressid survestavad nõudlust
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Töötajad peavad mainekaks tööandjaks energiafirmat, tudengid Microsofti
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Parim juht Madis Toomsalu: Eesti parim juht on hoopis mu ema
Konkursi parim juht 2022 ja LHV Grupi juht Madis Toomsalu rääkis tunnustuse teada saamise järel, et peab Eesti parimaks juhiks hoopis oma ema.
Konkursi parim juht 2022 ja LHV Grupi juht Madis Toomsalu rääkis tunnustuse teada saamise järel, et peab Eesti parimaks juhiks hoopis oma ema.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.