Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kuidas teie fraktsioon toimiks devalveerimise küsimuses?

  Hääletaksime vastu. Sel väga lihtsal põhjusel, et praeguses situatsioonis me ei näe mingit põhjust krooni devalveerida. Tähendab -- mina ei näe, me ei ole seda fraktsioonis eraldi arutanud.
  See valuutakomitee põhimõte sai ju tehtud selle mõttega, et nii üleminekuperioodil kui ka majandusliku ülesehituse perioodil oleks üks asi, mis oleks väga kindel, selge ja mille peale võiks loota -- see on raha kurss. Ning seda muuta ei ühele ega teisele poole ei ole otstarbekas ja selleks ei ole ühtegi tõsiseltvõetavat majanduslikku põhjust ka. Sellepärast see valuutakomitee saigi valitud, et ei oleks võimalik siin selle rahakursiga manipuleerida.
  Praegusel momendil küll ei pea ei mina ega Koonderakonna fraktsioon õigeks krooni devalveerimisele minna, sest Eesti rahapoliitika põhialuseid see börsilangus ei ole puudutanud.
  Need, üldiseid häireid tekitavad statistilised andmed, ütleme Economistis või siis Soome ajakirjanduses, on ühelt poolt küll õiged, aga teisalt näiteks väliskaubanduse bilanss tegelikult meil ju nii negatiivne ei ole. Meie tolliladude statistika võtab arvesse kõik kaubad, mis tulevad siia lattu sisse ja lähevad pärast edasi välja, ning seal on praegu varjatult kolme ja pool miljardi eest kaupa, mis tegelikult Eestit otseselt ei puuduta. Aga statistikas ta kajastub.
  Mina ei oleks devalvee-rimise poolt. Suhtuksin selle küsimuse üleskerkimisse kui alatusse ja loeksin ennast süstemaatiliselt petetuks nende poolt, kes on rääkinud esimesest kuni viimase päevani, et devalvatsioon on absurd, et sellist võimalustki pole ning et kõik, kes sellel teemal räägivad, need spekuleerivad. Kuna needsamad inimesed peaksid tulema mõne päeva pärast teiste selgitustega.
  On täiesti kindel, et olukord ei ole nii katastroofiline, et on ilmnenud ettenägematud asjaolud või force majore vms. See tähendab, et nende inimeste hinges on tegelikult peitunud alati see võimalus, aga nad on oma rahvale prügi silma ajanud. Sest parlamendis on korduvalt küsitletud vastutavaid inimesi devalvatsiooni suhtes, kuid mitte üks neist ei ole andnud isegi sellist võimalust, et midagi taolist võiks tulla. Alati on naeruvääristatud küsijat.
  Kui krooni tugevusvaru, mis talle pandi loomisel, on ammendatud, siis on see paratamatu, et kroon tuleb devalveerida. Kroon on ikkagi reaalse vahekorra tulemus, mitte mingisugune pühadus, millele ei tohiks reaalselt otsa vaadata.
  Ma arvan, et ükskord tuleb devalveerimine niikuinii, aga see ei tule enne kahte-kolme aastat ja need ajutised börsikrahhid seda väga oluliselt ei mõjutagi. Keegi kaotas küll kolm miljardit, nagu leht kirjutas, aga keegi võitis ka kolm miljardit: Talse tõus ega ka langus ei tulnud taevast.
  Mingil etapil võivad muidugi majanduses olla negatiivsed näitajad sellevõrra suured, kui krooni tegelik väärtus on valesti hinnatud. Aga praegu on see devalveerimine eriti kahjulik hulgikaupmeestele, nende võim on riigis väga suur, sellepärast ei ole kartagi, et devalveerimine veel niipea tuleks.
 • Hetkel kuum
Liina Maria Lepik: eestlase konflikt – muudkui kripeldab, kuigi teised imetlevad
Meie kogemused ja maailma muutvad edukad katsetused on inspiratsiooniks paljudele. Väiksus ei ole meie nõrkus, vaid tugevus, kirjutab ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse rahvusvaheliste teenuste juht Liina Maria Lepik.
Meie kogemused ja maailma muutvad edukad katsetused on inspiratsiooniks paljudele. Väiksus ei ole meie nõrkus, vaid tugevus, kirjutab ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse rahvusvaheliste teenuste juht Liina Maria Lepik.
Enefit Greeniga kaubeldi rohkem kui teiste aktsiatega kokku
Balti reguleeritud turul ja Balti alternatiivturul First North tehti neljapäeval kokku 3165 tehingut ning kogukäive ulatus peaaegu 3 miljoni euroni. Tallinna Vesi tõstab hindu ja Joakim J. Helenius omandas üle 50% osaluse Nordic Fibreboardis.
Balti reguleeritud turul ja Balti alternatiivturul First North tehti neljapäeval kokku 3165 tehingut ning kogukäive ulatus peaaegu 3 miljoni euroni. Tallinna Vesi tõstab hindu ja Joakim J. Helenius omandas üle 50% osaluse Nordic Fibreboardis.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Äri Eestimaal: itaallasest talumees leidis Eestist naise ja hea ärivõimaluse
Tartu lähistel Nõo alevikus asub Viinamärdi talu, mille lõid itaallasest peremees Denis Pretto ja tema eestlannast abikaasa Annemari Polikarpus. Koos kasvatavad nad erilist Lacaune’i tõugu lambaid ja ajavad äri, millist keegi teine Eestis ei aja.
Tartu lähistel Nõo alevikus asub Viinamärdi talu, mille lõid itaallasest peremees Denis Pretto ja tema eestlannast abikaasa Annemari Polikarpus. Koos kasvatavad nad erilist Lacaune’i tõugu lambaid ja ajavad äri, millist keegi teine Eestis ei aja.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Mudel, mis toob sinu muudatuste edu seitse korda lähemale
Kas sinu ettevõtte muudatused kukuvad läbi tehniliste komplikatsioonide või eesmärkide mittesaavutamise pärast? Miks on täna keeruline muudatusi juhtida? Äripäeva Juhtimiskooli raadiosaade pakub vastuseid!
Kas sinu ettevõtte muudatused kukuvad läbi tehniliste komplikatsioonide või eesmärkide mittesaavutamise pärast? Miks on täna keeruline muudatusi juhtida? Äripäeva Juhtimiskooli raadiosaade pakub vastuseid!
Jätkusuutlikkuse ekspert: kestlikkusteabe aruandlus on see, millega ka ise maadleme
Eeldada, et rohetooted oleksid kohe konkurentsivõimelised ja ka hinna mõttes konkurentsivõimelised, ongi ennatlik, kinnitab ärikinnisvara saates „Kinnisvaratund“ Swedbanki ettevõtete panganduse jätkusuutlikkuse valdkonna juht Mihkel Tamm.
Eeldada, et rohetooted oleksid kohe konkurentsivõimelised ja ka hinna mõttes konkurentsivõimelised, ongi ennatlik, kinnitab ärikinnisvara saates „Kinnisvaratund“ Swedbanki ettevõtete panganduse jätkusuutlikkuse valdkonna juht Mihkel Tamm.
Rehvimüüja: inimesed on sel aastal laisad rehvide vahetajad
Kevadine rehvivahetuse hooaeg on veninud, küsimus on miks?
Kevadine rehvivahetuse hooaeg on veninud, küsimus on miks?
Valitsus saadab lisaeelarve parlamenti uuel nädalal
Sel nädalal kokkulepitud negatiivse lisaeelarve eelnõu peab valmis saama ja riigikokku saadetama uuel nädalal.
Sel nädalal kokkulepitud negatiivse lisaeelarve eelnõu peab valmis saama ja riigikokku saadetama uuel nädalal.
Leedu valitsus kavatseb ajutist pangamaksu pikendada Mullu koguti 250 miljonit
Leedu valitsus kiitis heaks eelmisel aastal kasutusele võetud ajutise pankade solidaarsuspanuse pikendamise veel üheks aastaks, mis oli mõeldud kaitserahastuse lisaallikaks, kirjutas Verslo Žinios.
Leedu valitsus kiitis heaks eelmisel aastal kasutusele võetud ajutise pankade solidaarsuspanuse pikendamise veel üheks aastaks, mis oli mõeldud kaitserahastuse lisaallikaks, kirjutas Verslo Žinios.