• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kuidas teie fraktsioon toimiks devalveerimise küsimuses?

  Hääletaksime vastu. Sel väga lihtsal põhjusel, et praeguses situatsioonis me ei näe mingit põhjust krooni devalveerida. Tähendab -- mina ei näe, me ei ole seda fraktsioonis eraldi arutanud.
  See valuutakomitee põhimõte sai ju tehtud selle mõttega, et nii üleminekuperioodil kui ka majandusliku ülesehituse perioodil oleks üks asi, mis oleks väga kindel, selge ja mille peale võiks loota -- see on raha kurss. Ning seda muuta ei ühele ega teisele poole ei ole otstarbekas ja selleks ei ole ühtegi tõsiseltvõetavat majanduslikku põhjust ka. Sellepärast see valuutakomitee saigi valitud, et ei oleks võimalik siin selle rahakursiga manipuleerida.
  Praegusel momendil küll ei pea ei mina ega Koonderakonna fraktsioon õigeks krooni devalveerimisele minna, sest Eesti rahapoliitika põhialuseid see börsilangus ei ole puudutanud.
  Need, üldiseid häireid tekitavad statistilised andmed, ütleme Economistis või siis Soome ajakirjanduses, on ühelt poolt küll õiged, aga teisalt näiteks väliskaubanduse bilanss tegelikult meil ju nii negatiivne ei ole. Meie tolliladude statistika võtab arvesse kõik kaubad, mis tulevad siia lattu sisse ja lähevad pärast edasi välja, ning seal on praegu varjatult kolme ja pool miljardi eest kaupa, mis tegelikult Eestit otseselt ei puuduta. Aga statistikas ta kajastub.
  Mina ei oleks devalvee-rimise poolt. Suhtuksin selle küsimuse üleskerkimisse kui alatusse ja loeksin ennast süstemaatiliselt petetuks nende poolt, kes on rääkinud esimesest kuni viimase päevani, et devalvatsioon on absurd, et sellist võimalustki pole ning et kõik, kes sellel teemal räägivad, need spekuleerivad. Kuna needsamad inimesed peaksid tulema mõne päeva pärast teiste selgitustega.
  On täiesti kindel, et olukord ei ole nii katastroofiline, et on ilmnenud ettenägematud asjaolud või force majore vms. See tähendab, et nende inimeste hinges on tegelikult peitunud alati see võimalus, aga nad on oma rahvale prügi silma ajanud. Sest parlamendis on korduvalt küsitletud vastutavaid inimesi devalvatsiooni suhtes, kuid mitte üks neist ei ole andnud isegi sellist võimalust, et midagi taolist võiks tulla. Alati on naeruvääristatud küsijat.
  Kui krooni tugevusvaru, mis talle pandi loomisel, on ammendatud, siis on see paratamatu, et kroon tuleb devalveerida. Kroon on ikkagi reaalse vahekorra tulemus, mitte mingisugune pühadus, millele ei tohiks reaalselt otsa vaadata.
  Ma arvan, et ükskord tuleb devalveerimine niikuinii, aga see ei tule enne kahte-kolme aastat ja need ajutised börsikrahhid seda väga oluliselt ei mõjutagi. Keegi kaotas küll kolm miljardit, nagu leht kirjutas, aga keegi võitis ka kolm miljardit: Talse tõus ega ka langus ei tulnud taevast.
  Mingil etapil võivad muidugi majanduses olla negatiivsed näitajad sellevõrra suured, kui krooni tegelik väärtus on valesti hinnatud. Aga praegu on see devalveerimine eriti kahjulik hulgikaupmeestele, nende võim on riigis väga suur, sellepärast ei ole kartagi, et devalveerimine veel niipea tuleks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Einar Vallbaum: Narva-Jõesuu muulist sõltub erakordselt palju
Oluline osa Eesti turismitööstuse arengust takerdub Narva-Jõesuu lagunenud muuli taha, mille korrasolust sõltub eestlaste võime oma territoriaalvetes majandada., kirjutab Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Einar Vallbaum.
Oluline osa Eesti turismitööstuse arengust takerdub Narva-Jõesuu lagunenud muuli taha, mille korrasolust sõltub eestlaste võime oma territoriaalvetes majandada., kirjutab Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Einar Vallbaum.
USA lihtsustab reisimistingimusi
Valge Maja teatas täna, et alates novembri algusest leevenevad reisitingimused mittekodanikele USA-sse reisimisel. Riiki lastakse välismaalased kes on täielikult vaktsineeritud, vahendab Yahoo Finance.
Valge Maja teatas täna, et alates novembri algusest leevenevad reisitingimused mittekodanikele USA-sse reisimisel. Riiki lastakse välismaalased kes on täielikult vaktsineeritud, vahendab Yahoo Finance.
Raadiohommikus: verelaskmine aktsiaturgudel ja ämbrid LHV märkimisõigusega
Teeme värske kokkuvõtte verelaskmisest maailma aktsiaturgudel ja proovime hinnata, kas oleme sisenemas karuturule või on hoopis tegemist hea ostukohaga.
Teeme värske kokkuvõtte verelaskmisest maailma aktsiaturgudel ja proovime hinnata, kas oleme sisenemas karuturule või on hoopis tegemist hea ostukohaga.
Ettevõtjad teevad katkiste kristallkuulide kiuste kasvuplaane
"Mul on kodus kristallkuul, aga sellel kuulil on üks nurk katki, et ega see väga hästi tööta," võttis plastitööstuse Estiko-Plastar juht Meelis Jürgens kokku segasel ajal järgmise aasta kasvuplaanide tegemise.
"Mul on kodus kristallkuul, aga sellel kuulil on üks nurk katki, et ega see väga hästi tööta," võttis plastitööstuse Estiko-Plastar juht Meelis Jürgens kokku segasel ajal järgmise aasta kasvuplaanide tegemise.